HAYVAN

3 min read

Biz insanlar ne zamandan beri, kaba, kötü, saygısız ve benzeri negatif bir şey gördüğümüzde HAYVAN! demeye alıştık bilmiyorum ama, biraz durup düşününce bu kelimenin gerçek karşılığının bu olmadığı apaçık görünüyor. En kötüsü bazı hayvanların ismi bile hakaret sayılıyor ülkemizde, mesela birsine ayı, köpek veya eşek derseniz başınız belaya girer.

kedi

Dünya Sadece Bize Mi Ait?

Bu Dünya’da gelmiş geçmiş en kaba, en bela, en tüketen, en yıpratan en tehlikeli ve en ahlaksız yaratıklar biz insanlar içerisinden çıkmıştır. Doğada yaşayan tüm hayvanların hayattan tek beklentileri hayatta kalmak ve türünün devamını sağlamaktır. Bizler hepimize ait ortak yaşam alanımız olan çevremizi onların da yaşabileceği alanlar bırakmak yerine bizden başka kimse yokmuş gibi tüketmeye ve katletmeye devam ediyoruz. Üstelik sadece karada da değil hem denizlerde hem de havada yaşayan tüm hayvanlar için çember çok daraldı. Farkındamıyız bilmem ama soyu tükenen her hayvan aslında bizim için çalan çanlardan başka bir şey değil.

aslan

SOKAK HAYVANLARI

İşin bir de şehirler boyutu var, bizimle beraber yaşamaya bir şekilde adapte olmuş evcilleşmiş hayvanlar var, bize hayatları boyunca yardımcı olmuş hayvanlar var, evlerimize aldığımız hayvanlar var. Önce evlerimize alıp sonra sokağa bıraktığımız hayvanlar var. Şehir içerisinde yaşamaya çalışanlara karşı acımasızca saldıranlar mı, işkence edenler mi sebepsizce öldürenler mi?

Özellikle gelişmiş ülkelerde kedi ve köpek gibi hayvanların başıboş sahipsiz olmasına rastlayamazsınız. Devlet sokakta bırakmaz onları, bir şekilde toplarlar ve şartları ne kadar iyidir kötüdür bilinmez ama bakarlar bir şekilde. Bizde ise şikayet üzerine yakalanır hayvanlar.

köpek

Evciller Ne Yapsın?

Biz insanlar bizimle birlikte yaşayan hayvanlara karşı asgari sorumlulukları belirleyip ona göre sahiplenmeyi düşünmemiz gerekiyor. Onlar bizim kölemiz de değil, hizmetçimiz de değil. Özellikle engelli insanlara yardım eden köpekler bu eğitimleri alırlarken, hizmetlerine karşı yaşama, onunla birlikte olma, birazcık temasa bile tav olacak kadar saf ve temizdirler. Köpekler, atlar ile birlikte insanlık tarihinde her sayfayı birlikte yazmışlardır.

kedi

KEDİLER VE İNSANLAR   KÖPEKLER VE İNSANLAR   ATLAR VE İNSANLAR

Son bir not da sirkler ve hayvanlar ile gösteri yapan organizasyonlara; görülen o ki bu süreçte hiç de dostane olmayan bir eğitim yöntemleri kullanılıyor. Bunun başka yolu yoksa ve hayvanlar bu işten zevk almıyorlar ve mutsuz iseler, tüm Dünya’da yasaklanmaları insanlık gereğidir.

atlar

+ There are no comments

Add yours