atat

“At Avrat Silah” bu üçlünün özellikle biz orta asya kökenli göçebe hayatı yaşayan Türkler için önemli düstur olduğunu duymuşsunuzdur. Zamanın her şeyi değiştirdiği gibi günümüz için bu üçlünün karşılığı olsa olsa “Araba Aile Para” olabilir. Tabi ki öncelikler herkes için farklı olabilir. Herkes farklı üç şeyi de öne çıkarabilir. “Para Para Para” Napolyon’un sözü olarak anılan bu üçlü günümüzde bir çok insanın mottosu artık.

İlginizi Çekebilir; 

KÖPEKLER VE İNSANLAR

BEYGİR GÜCÜ

Düşünsenize ortada yol yok, ulaşım aracı yok, şanslı ise besleyebildiğin hayvanların var. Sonra kim akıl etmiş ise at hayvanının üzerine çıkmayı ya da tekerlekli bir arabayı çekmeyi.  Günümüzde bile hayatımıza yerleşmiş “Beygir Gücü” olmuş. Tüm motorlu araçların gücünü tarif ederken beygir gücü ile ölçmüşüz, bilimsel bir birim olmuş at gücü. O zamanlar bir ata sahip olmak paha biçilemez bir esneklik, hız ve kuvvete sahip oluyorsunuz.

at
at gücü

Eski zamanlarda belki de hala bir çok yerde atlar tarımda kullanılıyor, taşımacılıkta kullanılıyor, savaşlarda kullanılmış, bizim kurtuluş savaşımızda çok önemli bir ağırlığı varmış süvarilerin. Cumhurbaşkanlığı Süvari Alayı yakın zamana kadar vardı. Bilemiyorum son Cumhurbaşkanının malum bir kötü hatırası vardı hala duruyorlar mı?

AT YARIŞI

Şimdilerde at deyince aklımıza gelen ilk şey at yarışı veya ganyan oluyor maalesef. Her ne kadar üçlemenin son sırasında silah varsa da şimdilerde para her şeyi satın alabildiğinden atları da kısa yoldan para bulmak için kullanmaya başlamışız. TJK 1950 de kurulmuş, Veliefendi hipodromu atlardan daha meşhur bir yerdi. Gazi koşusu çok ehemmiyeti olan bir yarış ve sahip olmak tüm at sahiplerinin onur vesilesidir.

İlginizi çekebilir;

KEDİLER VE İNSANLAR

Atlar da esasen insanlık tarihinde eşlik etmiş bize. Modern şehir hayatından önce kırsalda at olmadan yaşanmazdı herhalde. Pek çok ülkenin tarihinde yer etmiş insanların hatırası olarak yapılan heykellerin büyük bir bölümü at üzerinde iken resmedilmişler. Atatürk’ün de özellikle “Ordular İlk Hedefiniz Akdenizdir” emrini at üzerinde şahlanarak verdiği gibi bir durum soz konusudur.

Bizim için çok önemli bir hayvan olmasına rağmen nedense at ırkları arasında meşhur olmuş bir Türk ırkının duyulmaması enterasandır. İngiliz atı, Arap atı, Mustang atları ilk akla gelenlerden. Orta Asya’da ve Kafkaslarda hala kullanılan birçok çeşit at mevcut, ama kimi yerde asaleti, kimi yerde yaşamın bir parçası olması önemli iken bizde Anadolu Türkiye’sinde ise maalesef akla ilk gelen değeri ne kadar GANYAN ı olduğudur.

Bir Göz Atın: https://www.atveinsan.com/

at
atlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir