KÖPEKLER VE İNSANLAR

3 min read

Köpekler ve insanlar başlığını atarken bunu okuyanların birilerine küfür ettiğimi sanarlar mı acaba diye düşünmem bile köpek hayvanı hakkında durumun vahametini anlatmaya yetiyor. Aslında hayvanları bize yanlış anlattıkları “hayvan” kelimesini çoğunlukla küfür olarak kullandığımızdan belli.

Diyelim ki bazı hayvanlar insanlara karşı saldırgan, bu tüm hayvanların böyle olduğu anlamına gelmiyor. Nasıl ki her insandan insan olmasını bekleyemiyorsak bazı hayvanların da davranış sorunları olabilir. Dilleri yok ki anlaşalım. Kim bilir hangi insan evladı ile önce karşılaştı, yaşam onlar için daha da zor. Yaşayabilecekleri doğal alanları da bitiren biziz, zevk için öldüren de biziz.

İlginizi çekebilir; KEDİLER VE İNSANLAR

dogs
köpek

İnsan Dostu

Köpeklere gelirsek, daha çok savunma, koruma ve avlanma gibi seçenekler ile sahiplenildikleri için olsa gerek küçüklükten beri aram çok iyi olmadı onlarla. Ailemizde de köpek sahiplenme olmadığından ki bunun birçok hurafe ile de ilgisi var, yakınlaştığım ilk köpek istanbulda teyzemlerin ev sahibinin Panço isimli kurt köpeği idi. Sadece sırtına ve biraz da kafasına dokunabilmek ti benimkisi. Sonraları köpek sahibi olan birileri ile tanıştıkça ufak ufak aşinalık olmaya başladı. Sonra bir baktık ki kedi gibi köpekler var etrafta. Kedilerden daha fazla insana yakınlık gösterdiklerinden olsa gerek sadece kucakta taşınan cinsleri bile çıktı neredeyse.

Meşhur Köpekler

Çocukluk zamanlarında bazı ünlü köpekler vardı; Lassie, Rin tin tin, Snoopy, Heidi’nin köpeği Joseph ve sinemalarda kullanılan bir çok akıllı köpekler. Yakın zamanlarda en ünlü olanları ise yetenek yarışmalarına katılanlar, polis köpekleri, engelli insanlara yardım eden ve nihayetinde arama kurtarma köpekleri. İsimsiz kahramanlar. Tarihi süreçte insanla beraber yaşamış ve pek çok işlerde insanlara yararı olmuş ve olmaya da devam edecek bu hayvanların kıymetini ne zaman kavrayabileceğiz acaba.

Malum hurafeleri burada tekrar etmeyeceğim ama, yaratılan her canlı boşuna yaratılmamıştır. Bunu kabul ediyorsak eğer, sözde kalmamalı bırakın yardım beklemeyi mevcut olanlara zarar vermekten vazgeçseler yeter. Köpek sahibi olmak oldukça zahmetli ve ciddi maliyetli ama sevmeden de yapılamayacak bir şey. Evlerinde köpeklerle birlikte yaşamayı seçebilen insanlara ve sokaklardaki hepimize emanet canlara destek olanlara saygılarımla.

Bir Göz Atın; https://www.thkd.org.tr/

dog
köpekler

 

+ There are no comments

Add yours