ŞİİR

3 min read

Baştan söyleyeyim ben şiir hiç sevmem. Ne yazmasını ne okumasını ne de dinlemesini. Bir şekilde ilgim olmamış şiire. Belki de edebiyat öğretmenleri buna sebep olmuştur. Özellikle “Şair aslında ne demek istemiş?” diye diye kafamızı az zorlamadık lise yıllarında.

Ama uzatmadan söylemeliyim ki lise ikinci sınıf edebiyat öğretmeni yeni sezonun ilk dersinde sınıfa girer girmez şiir nedir bilen var mı diye sordu, gelecekten beklentiler konusunda herkes bir şiir yazsın deyip bize 20 – 25 dakika süre vermişti. Sonra da yazılabilen şiirleri dersin kalan zamanında okumuştuk sınıfa. Benim ilk ve tek şiir denemem şöyle idi;

şiir

Gelecekten Beklentileri 

Çağımız hep elektronik

Arabamızla uçuyoruz

Harcamalar ekonomik

Ne güzel bayram ediyoruz

Ay’da öğle yemeği

Yıldızlı günlerde

Mars’ta akşam yemeği

Mehtaplı gecelerde

Artık ne savaş ne de yokluk

Hep birlikte rahata kavuştuk.

TÜRKÇE

şiir

Şiirimin bir ismi yoktu ama konu gelecekten beklentilerim olunca ve lise ikiye giderken bu şiiri yazmam yaklaşık on dakika filan sürmüştü. Sınıfın o günkü en popüler öğrencisi ben olmuştum. Sanırım öğretmen dahil tüm sınıf beğenmişti.

O günden bu yaşıma kadar başka bir şiir serüvenim olmadı. Ben asıl şiiri ilk kim bulmuş ve nasıl bugünkü halini almış onu merak edebilirim. Çünkü aruz vezni, divan kültürü, ozan olmak, kafiyeli mısralar ve anlatım gibi çok çeşitli özellikleri var. Belki de ilk önce şiir yazıldı sonra uzun cümleler ile öyküler, hikayeler ve romanlar meydana geldi. Başında da söylediğim gibi pek şiir ile alakam yok ama bir şiirin şiir olabilmesi için kısa satırlar ile ve mutlaka kafiyeli olması gerektiğini düşünenlerdenim.

Yaşasın Edebiyat

Kelebeğin Rüyası şiir üzerine yapılmış en güzel sinema filmlerinden birisi gibime geliyor. Bir de “Varlık” dergisinin geçmişten günümüze yaşananlarının anlatıldığı belgesel de bu konuda güzel bir seçenek olabilir.

Edebiyat içerisinde bir öncelik, ustalık ya da önem sırası var mıdır bilmem ama her toplumun olduğu gibi bizim de her konuda üretken insanlara ve kaşiflere ihtiyacımız var. İster şair olsun ister yazar olsun ama mutlaka olsun.

varlık dergisi

şiir

 

+ There are no comments

Add yours