DEVELİ

3 min read

Develi Kayseri ilinde Erciyes dağının güney eteğinde kurulmuş bir ilçe olması dışında Develi Restoran adıyla bilinen 109 yıllık bir efsane ve 100’den fazla lokanta ile lezzetler sunan bir markadır. Develi1912, dededen toruna devam eden bir hikâyeye sahip olup lezzet, kalite, tecrübe ve sevgiden ödün vermemeyi amaçlamaktadır. Hangisi daha çok bilinir ilçe mi restoran mı bilemem ama ilçeye ilk kez gittiğinizde Erciyes dağının daha net ama farklı bir bakış açısıyla görünüşü dikkat çekiyor.

Erciyes dağı güney yamacı kuzey yamacına daha dik ve yerleşime elverişsiz olduğundan mıdır yoksa Kayseri şehir merkezinin cazibesi ile yerleşime daha çok açılmış Hacılar, Hicarcık ve Talas gibi ara bir bölge olmadığından mıdır bilmem ama Develi tarafın daha bakir bir doğaya sahip gibi geldi bana. Develi’de yaşayanların da en çok bakıp hayranlıkla izledikleri Erciyes dağının bereketli suları akış yönünü güney olarak belirleyince ülkemizin en güzel sulak milli parklarından birisi olan Sultan Sazlığı da hemen yanıbaşında konuşlanmış. Eskisi kadar su mevcudiyeti olmasa da milli parkın mevcudiyeti bile ayrı bir değer katıyor. Umarım insanlardan yeteri kadar korunabiliyordur.

Cıvıklı Pidesi

Develi denince aklımıza gelen ve büyük şehirlerde de daha sık görmeye başlayacağımız Cıvıklı Pidesinden bahsetmeden olmaz. Özellikle Kayseri mutfağının muhteşem ikilisi olan hamur ve etin türlü türlü kombinasyonlarından ortaya çıkmış olması muhtelen olan Cıvıklı kıymalı pidenin ufak doğranmış kuşbaşılı olan versiyonu ama Cıvıklıyı özel yapan onun biraz daha yağlı yapılması. Konya mutfağında da Etli Ekmek olarak isimlendirilen Kıymalı mı Cıvıklı mı sorusunun farklı cevapları elbette olacaktır ama Cıvıklının yağı ile birlikte daha lezzetli olduğunu söyleyebilirim.

HACILAR

Tarım ve hayvancılığın ön planda olduğu ilçede halıcılık da eski geleneklerden birisi olup Saray halı markasına ait fabrikanın da burada olduğunu söylemek gerekir. İlçeden restoran ve turizm yatırımlarına da önem verildiği de gelen bilgiler arasında. Eğer doğa tutkunu iseniz Kayseri ile Develi arasında Erciyes dağından geçen yeni yol ile ulaşılabilecek bir çok güzellik sizi bekliyor. Kış turizminin de kar miktarına bağlı olarak popüler olduğu alanda yayla turizm ve oksijeni de sayarsak güzel bir destinasyon. Aslında biraz da yakın çevresi ile birlikte, Kapuzbaşı şelalesi, vadileri ve yeraltı şehirleri de keşfedilmemiş doğal güzellikleri arasında sizleri bekliyor.

GOOGLE

+ There are no comments

Add yours