OFSAYT

3 min read

Ofsayt, genellikle futbol veya diğer spor dallarında kullanılan bir terimdir. Ofsayt, bir oyuncunun topa son pas veren oyuncudan daha yakın olması durumunu ifade eder. Bu, rakip takımın savunma hattından daha yakın bir konumda bulunmak anlamına gelir. Ofsayt, oyunun düzenini ve adaletini korumak için uygulanan bir kuraldır. Böyle cevap verdi yapay zeka. Bu kuralı bir cümle ile anlaşılır şekilde tarif etmek bir makine için bile o kadar zor.

UEFA NE YAPAR?

İFAB oyun kuralları kitabında aynen şöyle yazıyor;

Ofsayt Pozisyonu Ofsayt pozisyonunda bulunmak bir ihlal değildir. Bir oyuncu aşağıdaki durumlarda ofsayt pozisyonundadır;

• kafasının, vücudunun veya ayaklarının herhangi bir kısmı rakip takımın yarı alanında (orta saha çizgisi hariç) ise ve

• kafasının, vücudunun veya ayaklarının herhangi bir kısmı rakip takımın kale çizgisine toptan ve sondan ikinci rakip oyuncudan daha yakın ise Kaleciler de dahil hiçbir oyuncunun elleri ve kolları dikkate alınmaz.

Ofsaytı belirlemek amacıyla, kolun üst sınırı koltuk altı bölgesinin alt hizası olarak kabul edilir. Bir oyuncu aşağıdaki durumlarda ofsayt pozisyonunda değildir;

• sondan ikinci rakip oyuncu ile aynı hizada ise

• son iki rakip oyuncu ile aynı hizada ise

Bu tanım içerisinde bir de uygulama yorumları var, aktif pasif, kalecinin girişi alanı, topun etki alanında olması, topun rakibinden gelmesi ve benzeri daha uzar gider. IFAB, çizgi teknolojisi, yarı  otomatik veya otomatik sistem gibi tespit kriterlerini matematikle çözmek istedi ama bu seferde çizgi hataları, yazılım hatası gibi sorunlar çıktı. Sosyal medya haberi sahte değil ise bu sefer de kuralı daha keskin bir çizgiye getirmek istemişler. Hücum oyuncusu savunma hattındaki oyunculardan tüm vücudu ile önde olursa ofsayt olsun demişler.

Bu değişim gerçekleşirse özellikle duran yan toplarda kolay kolay ofsayt çıkmayacak. Bu pozisyonlarda genellikle oyuncular rakiplerini kaçırmamak için yakın hatta temas halinde bile bulunabiliyor. Temas varsa ofsayt yok demek olacak ki bu hücum oyuncusunun daha rahat edebileceği bir ortam yapacak. Öte yandan çizgi teknolojisi son adama göre otomatik olarak üç boyutlu düzlem oluşturuyor iken bu sefer son hücum oyuncusu ile arkasında kalan savunma oyuncusundan kopmuş olup olmadığına bakacak ki bu kalabalık duran toplarda biraz sıkıntı olabilir.

FUTBOL

Hakem Niyeti

Topa vurulduğu anda bu düzlem bir şekilde çekilir ancak, pasif tarafta olan, kalecinin görüşünü kapatan, rakipten gelen, savunma oyuncusunu engelleyen gibi kişiye göre değişebilen yoruma açık flu bir kural olmamalı. Bunlar sana göre bana göre denildiği zaman ki hakem hatası da gayet mümkün. Hakem hataları masum gibi görünebilir ama aynı maçta benzer pozisyonlarda bile rakibe göre farklı kararlar çıkınca şunu anlıyoruz ki bu hataların hepsi masum olmayabilir.

Keşke bütün kurallar çerçevesinde bir futbol maçını yönetebilecek yapay zeka ürünü bir hakem yönetimi yapılabilse. Hakemlere de insandır, hata yapabilirler, bir takımın maçına gidebilirler ve takım tutabilirler gibi insanı zaafiyetlerden kurtulmuş olurduk.

IFAB

+ There are no comments

Add yours