SAĞLIK

3 min read

Herşeyin başı sağlık, en büyük zenginlik sağlık, hayat eşittir sağlık. Biz insanlar içerisinde hastalık yüzü görmeden yaşayabilen var mıdır acaba? Biyolojik yapımız gereği hiç hasta olmasak bile organlarımızın doğuştan bir zafiyeti var o da ZAMAN.

İnsanoğlunun ortalama ömrü Dünya genelinde sürekli olarak değişmektedir. Ancak, modern tıbbın gelişmesi ve yaşam koşullarının iyileşmesiyle birlikte, ortalama ömür giderek artmaktadır. Şu anda dünya genelinde ortalama ömür genellikle 70 ila 80 yaş arasındadır, ancak bu rakamlar ülkelere ve bölgelere göre değişiklik gösterebilir. Gelişmiş ülkelerde, ortalama ömür genellikle 75 ila 85 yaş arasındadır. Örneğin, Japonya gibi ülkelerde bu rakam daha yüksek olabilir. Bununla birlikte, gelişmekte olan veya savaşın etkilediği bölgelerde ortalama ömür daha düşük olabilir, bazen 60 yaşın altında bile olabilir. Bu, sağlık hizmetlerine, yaşam koşullarına, beslenmeye ve diğer faktörlere bağlıdır.

Nerede Doğdun

Coğrafya kaderdir esprisi burada yine karşımıza çıkıyor. Nedir bizleri daha uzun yaşatan? Dağ havası mı? Organik toprak mı? Doğal yiyecek ve içecekler mi? Elbette bir çok etken var ve hepsinin toplamı bizim ömrümüzü belirliyor. Yediklerimiz ve içtiklerimiz vücudumuz tarafından bir çeşit süzgeçten geçirilip ihtiyacı kadarını tutup posasını atan bir sistem ile çalışıyor. Onun da doğal bir döngüsü var ve her kullanımda bir önceki halinin aynısı olmuyor. Hiç bir şey olmazsa bile yaşlanıyor. Organlardaki hücre yenilenmesi bir yerden sonra azalıyor. Bu bir mucize mi yoksa doğal seleksiyonun bir parçası mı bilinmez.

Yaşlanırken savunma sistemi de bağışık sistem de dahil hepsi güç kaybediyor. Keşke bizim bilerek veya bilmeyerek vücudunuza aldığımız şeyleri kontrol edip işe yaramaz olanların tamamını dışarı artacak bir işlevimiz de olsa idi. Mesela sigara dumanı ile akciğerlere giren başta nikotin ve diğer zararlı partiküller bırakın dokulara girmeyi, geldiği gibi aynen iade edilebilse güzel olmaz mı?

MİKROSKOP – TELESKOP

Hemen hemen her teknolojik gelişim içerisinde bir yapay zeka etkisini görüyorken, mikroskopik boyutlarda vücuda destek mahiyetinde en azından katkı maddesi ve diğer tüm zararlı girdileri kontrol edebilecek bir yapay zeka akyuvarı (mesela adı zeyuvar olsun) üretilebilse nasıl olur?

AYDINLANMA

Biz insanlar özellikle yaşlanmanın zaafiyetleri yüzünden hastalıklara yakalanıyor ve ömrümüzü bitiriyoruz. Ama zeyuvar gibi bir sistem ile ömrümüzü en azından hastalık yüzünden kaybetmeyiz. Bu dünyada ölüm var elbette! Ama en azından kendi ürettiğimiz hastalıklardan olmamasını sağlayabilsek.

GOOGLE

+ There are no comments

Add yours