FUTBOL

3 min read

Gümüzdeki oynanan haline en yakın futbol, ilk oynanmaya başladığı 1800 lü yıllardan beri çeşitli kural değişikliklerine tabi olmuş ve günümüzde oynanan halini almıştır. Yazılarımın bir kısmını Galatasaray futbol takımının maçlarını yorumlamak üzere yapıyorum ama salt futbol yazısı şimdiye kadar neden yazmadım bilmiyorum.

FIFA Faktör

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği, bilindik adıyla FIFA tarafından yönetilen futbol belli süreler içerisinde oyunu daha izlenebilir hale getirmek için çeşitli kural değişiklikleri yapıyor. Eskiden kaleciye geri pas yapıldığında kaleci eli ile topu kontrol edebiliyor ve istediği kadar zaman geçirebiliyordu, sonraları sadece ayak ile kontrol edebilir şekilde düzenlendi. Oyunu hızlandırmak için kalecinin topu el ile kontrol ettikten sonra en fazla 6 saniye içerisinde elinden çıkarılması gerektiği kuralı da getirildi ve buna benzer çok değişiklik yapıldı.

fifa

TÜRKİYE FUTBOL BİRLİĞİ (TFB)

Bugünlerde de bazı duyumlar yansıdı sosyal medyaya, oyun süresini topun oyunda olduğu zamanı saymak suretiyle 30 dakika, taç atışlarını ayak ile yapma, sınırsız oyuncu değişikliği ve sarı kart gören oyuncunun 5 dakika dışarıda kalması gibi. İlk bakışta çok radikal gibi gelse de hepsinin makul bir açıklaması var aslında;

Yeni Ufuklar

Oyunun çok durması sakatlık ve oyuncu değişikliği süreleri sebebiyle uzatma dakikaları çok tartışılır iken bu sistem iyi uygulanırsa güzel olabilir. Topu taca atmak işin kolay yönü iken şimdi rakibe duran top kazandırmak demek olacak. Sınırsız oyuncu değişikliği sürekli yüksek tempo ve daha fazla oyuncuyu oynayabilme imkânı verecek. Sarı kart görmenin takımı 5 dakika eksik bırakması ciddi zafiyet yaratacağından daha dikkatli oynamak zorunda olacaklar ama hakemlerin de kolay kart çıkarmaması gerekecek.

futbol

Biraz düşününce bu yeni değişikliklerin hepsinin iyi fikir olduğunu ve denemeye değer nitelikte bulduğumu belirtmek isterim. Ama futbolun en ilginç kuralı olan ofsayt için de bir takım yenilikler fena olmazdı. Çünkü en son teknoloji ile var sistemini de getirsen, çekilen çizginin eğri olmasından tut, ayaktan çıktığı an, golü atacak uzuv ve hatta bu işi yapan operatör bile tartışıldı bu memlekette. Bu konuda da çeşitli öneriler oldu ama en sonuncusu; ofsaytta olan oyuncunun rakip oyuncu ile hiza temasının tamamen kopması halinde ofsayt sayılması idi.

ball

Dünya’da toplam 200 ülkede 250 milyon sporcusu bulunan futbol yıllardır en popüler spor olmaya devam ediyor. Ülkemizde uzun zamandır devam eden kirli rekabet umarım yerini güzel futbola ve fairplay ruhuna teslim eder de rahat rahat futbolun keyfine biz de varırız artık.

futbol vikipedi

English Game

futbol

+ There are no comments

Add yours