BALKANLAR

3 min read

Daha önce yaşadığım yerler içerisinde Balkanlara en yakın yer İstanbul’du. Meğer o kadar değil neredeyse hiç yakın değilmişim de haberim yok. Balkanlar denilince meteorlojik soğuk havaların geldiği yer akla gelir. Ben bugün itibariyle bu donma hikayesini bire bir yaşayarak test etmiş durumdayım. Tamam Erzurum ve Kars derece olarak en soğuk bölgelerimiz ama hem soğuk hem de kuzey rüzgarı bir arada olunca bu kadar etkili ve iliklerine kadar işleyenini görmemiştim.

Coğrafya

Balkanlar, Avrupa kıtasının güneydoğu kesiminde, İtalya Yarımadası’nın doğusu, Anadolu’nun batısı ve kuzeybatısında yer alan coğrafi ve kültürel bir bölgedir. Balkanlar 12 ülkeyi kapsar: Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya, Romanya, Sırbistan, Slovenya, Türkiye (Doğu Trakya) ve Yunanistan. Tarihi, kültürel ve doğal zenginlikleriyle ilgi çeken bir bölgedir. Balkanlar’da, Osmanlı, Bizans, Roma, Slav, Yunan, Arnavut, Bulgar, Sırp, Hırvat, Karadağlı, Makedon, Romanyalı, Macar, Yahudi, Çingene ve diğer etnik grupların izlerini görmek mümkündür, aynı zamanda, dağlar, nehirler, göller, ormanlar, kıyılar, adalar, şelaleler, mağaralar ve milli parklar gibi doğal güzelliklere de sahiptir.

Balkanlar Avrupa’nın Doğu kapısı gibidir. Tarih boyunca Asya ve Ortadoğu’ya gitmenin en olası yoludur. Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz ile çevrili bereketli topraklar ve karadan uzaklaştıkça da yüksek rakımlara ulaşan bir coğrafyası vardır. Yakın tarih açısından bakınca Osmanlı İmparatorluğu’nun uzun süren etkisi ile sosyo kültürel olarak etkileşimler ve benzerlikler yaşamak çok doğal.

KIRKLARELİ LEZZETLERİ

Ancak modern çağın en sıkıntılı Yugoslavya iç savaşı yaşanırken hiç kimse Hitler Almanya’sının yaptığı soykırımın adının bile anılmayacağı düşünülürken uluslarası müdahele yapılmak zorunda kalınacak bir insan kıyımı yaşanmıştı. Neyseki  kısa sürede bir uzlaşı sağlanıp her ulus kendi devletini kurabilmeyi başarmıştı.

İMPARATORLUK

Balkanlar Avrupa turizmi yapmak isteyenler için önemli bir destinasyon, yakın olması sebebiyle ve genellikle orta seviye ekonomilere sahip olmaları hemen hemen en ucuz tur seçeneklerine sahipler. Üstelik kültürel olarak bize yakın olmaları da bir çoğumuza ilginç gelecektir. Turizm açısından özellikle Akdenize kıyısı olan Hırvatistan ve Yunanistan bir adım öne çıkan ülkeler olsa da mevsimini doğru seçmek kaydıyla tüm Balkan ülkeleri gezmek ve görmek için değer.

VİKİPEDİA

+ There are no comments

Add yours