KIRKLARELİ LEZZETLERİ

4 min read

Köfte, peynir, kapama, ekşimikli biber,  Kırklareli lezzetleri olarak bir çırpıda söyleyebileceklerim. Elbette ki her yörenin kendine has yiyecek ve içecek kültürü var. Yörede yapılan ve ismini  bile ilk kez duymuş olabileceğiniz ürünler de mevcut; papara, manca, pilaska, gortmaçlı börek, tezpişti gibi.  İşin gastroenteroloji boyutunda tabii ki olamam ama kendi beğenilerime göre belirlediğim bazılarını paylaşmak istedim.

 

Kırklareli köftesi

Kırklareli yöresine özgü geleneksel bir lezzettir. Genellikle dana eti ile hazırlanan bu köfte, baharatlar ve yöresel malzemelerle zenginleştirilir. İnce bulgur, soğan, biber salçası, tuz ve baharatlar kullanılarak yapılan karışım, elde şekillendirilip servis edilir. Kırklareli köftesi genellikle, soğan, maydanoz ve domates ile birlikte servis edilir. Bana göre bu köfte evde yapılan anne köftesine en çok benzeyeni. Belki de o yüzden çok sevilmiş ve şehirde pek çok köfteci açılmış. Hepsi de kendince iddialı ve hepsinin de ayrı sevenleri var. Birgün yolunuz Kırklareli’ne düşer ve karnınız acıkırsa mutlaka yemelisiniz.

KAYSERİ LEZZETLERİ

Kırklareli peyniri

Böyle diğer bir realite var ama Trakya sınırları içerisinde. Anadolu’da peynir teneke ile alınır uzun süre dayansın diye salamura edilir ve su ile tuzu bir nebze alınarak tüketilirdi. Kırklareli’nde ise senenin her günü aynı lezzete sert ve yumuşak olmak üzere oldukça lezzetli beyaz peynir var. Kırklareli peyniri, Bu peynir, genellikle inek sütünden yapılır. Orta tuzlu ve yoğun bir lezzete sahiptir. Yumuşak ve beyaz bir dokusu vardır. Koyun ve keçi sütü ile karışık olarak yapılan peynirler de mevcut olup kendi ismi ile anılan bir peynir olmadığı için maalesef ülke çapında ün sahibi olamamıştır. Coğrafi işaret almış bir Ezine peyniri ile kıyas edilirse kimileri daha lezzetli bile bulabilir.

Kapama

Adı bile nasıl bir yemek olduğu konusunda merak uyandırır. Ama belki de tavuklu pilavın atası bile olabilir. Gerçi hem kırmızı etten hem de diğer kanatlı hayvan etlerinden yapılan kapama pilavın üzerine eti kapatarak fırında yapılan bir ev yemeğidir kapama. Kapama, genellikle kuzu eti ile hazırlanan, sebzelerle birlikte kısık ateşte uzun süre pişirilen geleneksel bir Türk yemeğidir. Et, soğan, biber, domates gibi malzemelerle yapılan kapama, baharatlarla zenginleştirilir ve genellikle kuzu tandırı veya fırınında uzun süre pişirilerek lezzetini kazanır. Yumuşak dokusu ve kavrulmuş malzemelerin birleşimiyle öne çıkan bir yemektir. Kapama, özellikle kış aylarında sıcak ve doyurucu bir seçenek olarak tercih edilebilir.

Ekşimikli biber

bu yörede çok kullanılan bir meze. Etli dolmalık biber ile ekşimik kaydını ile yapılır. Ekşimik genellikle yoğurt suyunun kaynatılması ve ardından sık sık karıştırılarak suyunun buharlaştırılmasıyla elde edilen bir yoğurt ürünüdür. Bu süreç sonucunda koyu kıvamlı ve ekşi bir ürün ortaya çıkar. Yemeklerde sos olarak veya çeşitli mezelerde de kullanılabilir. Ekşimik, yoğurdun daha koyu ve ekşi bir formunu temsil eder. Kırklareli’nde normalden daha fazla kullanıldığından olsa gerek sevilen ve kolay yapılabilen bir karışım.

Kırklareli lezzetleri elbette bu seçtiklerimden daha fazlası, bütün Türkiye düşünülünce ne kadar zengin ve çeşitli bir mutfağımızın olduğunu anlamamıza bir tık katkı vermek benimkisi.

GOOGLE

 

+ There are no comments

Add yours