COCA-COLA & PEPSI

3 min read

Kola olarak Türkçe kısaltmaya sahip Coca-Cola ve Pepsi özel bir tarife sahip gizli bir formülle üretilen ticari bir içecektir. İçeriği tam olarak bilinmemekle birlikte, genel olarak şeker, karamel renklendirici, fosforik asit, doğal aromalar ve kafein içerdiği bilinmektedir. Ancak, her iki markanın da tam üretim süreci ve formülü şirketlerin ticari sırları olduğu için halka açıklanmamıştır.

Kola, ilk olarak 19. yüzyılın sonlarında Amerika’da üretildi. Dr. John Stith Pemberton tarafından 1886 yılında Atlanta, Georgia’da Coca-Cola adıyla üretilen içecek, zamanla popülerlik kazandı. Ancak kolanın Türkiye’de satışa başlaması ile ilgili kesin bir tarih belirtmek zor. Ancak, genel olarak 1960’lı yılların ortalarına doğru, Coca-Cola ve Pepsi gibi kola markalarının Türkiye pazarına giriş yaptığı bilinmektedir. 60 yılı aşkın bir süredir ülkemizde içilen bu ürünün içeriğini bilmiyoruz. Sadece biz değil Dünyadaki tüm tüketiciler de ne içtiklerini bilmiyorlar.

 

Gıda Kodeksi

Gıda kodeksi, belirli bir ülkenin gıda güvenliği ve kalite standartlarını düzenleyen resmi bir belgedir. Gıda kodeksleri genellikle o ülkenin gıda endüstrisi, üretimi, işleme, ambalajlama ve satışıyla ilgili standartları içerir. Bu standartlar, gıda güvenliği, kalite kontrolü, etiketleme kuralları, katkı maddeleri kullanımı ve benzeri konuları kapsar. Gıda kodeksleri, tüketicilerin güvenli ve sağlıklı gıdalara erişimini sağlamak amacıyla oluşturulur ve genellikle devlet kurumları tarafından denetlenir. Hal böyle iken içeriği gizli olan Coca-Cola ve Pepsi nasıl bir istisna ile gıda kodeksine uygun olarak işlem görüyor?

Kola ile ilgili çeşitli içerikleri ve bilgileri gördükten sonra faydasından çok zararı olduğunu düşündüğümden uzun süreden beri içmiyorum. Ayrıca içeriğini bilmemek de içmemek için geçerli bir sebep değil mi? Zaten yeterince E sınıfları ve benzer bir çok katkı ile neredeyse tamamen labarotuvarda üretilen gıdalara doğru gidiyorken bir de ticari sır olarak bilinmezlik içmek pek de mantıklı değil. Ama gazlı olduğundan sanki hazmı kolaylaştırdığı sanılarak özellikle yemeklerde çok tüketiliyor. Ülkemizin yemekle beraber içilen en çok içilen ilk ürün ayran ise ikincisi muhtemelen cola türleridir.

RAKI

İçeriğinde alkol olmadığı düşünüldüğünden ve gazlı olması sebebiyle ama en çok da uluslararası reklam projeleri ile bu iki kola markasının toplam ortalama tüketimi Dünyanın en önde gelen ülkelerinden birisi de Türkiyedir. Pek çok uluslararası markanın olduğu gibi Coca-cola ve Pepsi’nin de İsrail ile bağlantılı olması zaman zaman protestolara sebep olsa da genel olarak tüketim alışkanlıkları çok hızlı değişmiyor. Uzun zamandır bu iki şirket arasında rekabet varmış gibi görünse de hangsinin daha lezzetli olduğunun tartışılması daha çok reklamını yapmaktan başka bir şey değildi. Biliyorum ki bir çok kimse tıpkı sigara gibi zararını bile bile içmeyi tercih de edecektir. Bu konu zevkler ve renkler meselesi olup kim ne yaparsa kendine yapar ama biz yazalım da en azından ben bilmiyordum demesinler.

GOOGLE

+ There are no comments

Add yours