KORSAN

3 min read

Korsan denince aklımıza ilk gelen denizlerde kendi gemileri ile önüne gelen her gemiye saldıran ve yağmalayan kişiler olurdu. Muhtemel bir gözü kapalı ve genel işaretleri de kuru kafa olan bir kaptanları da çok bilindik yanlarıydı. Oysa şimdilerle korsan denince illlegal işler, ücretlerini ödemeyerek kazanımlar elde etmek olarak akıllara geliyor. 

 

Bu günlerin en önemli korsanlıkları ise telefon imei numaraları, dijital yazılımlar ve en nihayetinde televizyon yayınları. Aslında bir kaç taneden çok daha fazla kötülük ve haksız kazanç da korsanlık olarak isimlendirilebilir ama bu yazımda ben daha çok televizyon yayınlarının üzerinde duracağım çünkü geçenlerde TFF başkanın yasal ücretini ödeyerek futbol yayınlarını izleyenlerin oranını 1/4 olarak açıkladı. Bu çok korkunkç bir oran ve geldiğimiz durumun mahiyetini gözler önüne sermeye yetiyor.

FUTBOL

Değişim

Bunun çok basit bir açıklaması var ve biz biliyoruz ki her şey alım gücü ile alakalı. Çok eskiden filmlerin, müziklerin korsan cd leri çok yaygındı, hatta kitapları da buna ekleyebiliriz. Özellikle müzik cd leri çok pahalı idi ve o zamanlar internet ve mobil çağ olmadığından en ucuz edinme yolu poşetler içerisinde satılan kopya versiyonlardı. Cd den önce kasetler vardı ve onların ücretleri bir tık daha ucuzdu ama en güzeli seçme müziklerle kendi kasetini yaptırmaktı. Günümüzde müzik radyoları, televizyonları derken mobil uygulamalar ile artık sanal olarak kolaylıkla erişilebilir oldular.

Günümüzde tamamen para üzerine dönmeye başlayan futbol maçlarının izlenmek ise tamamen lüks olmaya başladı. Son bir kaç senedir zaten şişirilmiş olan yayın ihale bedeli, alım gücünün de düşmesiyle aşırı bir abone kaybı yaşadı ve yukarıda bahsettiğim oranlara gelen bir korsan yayın patlaması yaşandı. Bu alım gücü ve enflasyon ile birlikte İstanbul’un büyük takımlarının maçlarını yerinde izlemek artık senede bir gün gibi sembolik bir hal almaya başladı. Bu sebeplerden maça gitmek pahalı, evde izlemek de sürekli bir aylık ödeme zorlamasıyla zorlanınca insanlar korsan yollarla günlerini kurtarmaya çalışıyor.

Sürümden Kazanmak

TFF ve yayıncı kuruluşun mevcut sistemin işlemediğini kabul edip farklı yöntemlerle legal olarak izlenme oranlarını değiştirmeleri gerekiyor. Bunun en basit yolu daha makul ücretlerle maç maç fiyatlandırmak ve büyük bir izleme sayısına ulaşarak belki de daha fazla kazanmayı hedeflemek. Ne kadar çok izlenirse o kadar çok reyting ne kadar çok reyting olursa da o kadar çok reklam geliri demek.

PARA OYUNU BOZAR

Futbolu tutku ile seven insanların çoğu muhtemelen dar gelirli olanlardır ve ülkemizin büyük bir kesiminin de dar gelirli olduğu düşünülürse mevcut sistemden daha farklı ve uygun çözümler mutlaka düşünülmelidir.

TFF

+ There are no comments

Add yours