PARA OYUNU BOZAR

3 min read

Hayatta her şey para değil ama hayatın geldiğimiz bu noktasında her şeyi para belirliyor. Kapitalizmin en çılgın kuşağında yaşıyoruz ama bunun farkına varamıyoruz. Bunu görebilmek için büyük çerçeveye en dışarıdan bakmak gerekli ama elektronik iletişim çağı çıkmamıza izin vermiyor. Her taraftan kuşatılmış durumdayız.

Yapay Zeka Zamanı

Özellikle akıllı telefonlar ile burnumuzun dibine kadar girmiş yapay zeka ve takip bizi bu tuzağın çerisine çekiyor. Bu sistemin önceliği dini imanı para. Aslında aklında para olmasa belki de insanlık için çok faydalı olacak ama bunu üretenlerin de tek derdi para olduğundan ona öğretileni yapıyor. Gelişmiş ileri seviye ülkelerdeki yönetim ve idare anlayışı toplumun ihtiyaçlarını kaşılama ve düzen için olmazsa olmazları yönetmektir. Bu olmazsa olmazlar gelecek için gerekli olan eğitim ile başlıyor ve mevcut hayatın devamı için olması gereken sosyal ihtiyaçlar.

para

ilginizi çekebilir;

İNSANIN İNSANA YAPTIĞI

Paranın Yapamayacağı

Eğitim denince bir atasözü her şeyi özetliyor aslında; “ne ekersen onu biçersin” eğitimin kalitesi ne kadar yüksek olup ne kadar topluma dağılırsa gelecekte ülkeyi yönetecek nesil o kadar vasıflı olur. Paranın girmemesi gereken ilk yer eğitim olmalı idi. Bir ülkede toplam çalışan insanların %60 ı asgari ücrete tabi ise o ülke kesinlikle yoksul demektir. Ücretli eğitim ilk okuldan itibaren yerleşti sisteme ve artık kalite olarak okullar arası uçurum giderek büyüyor. Paralı eğitim bir taraftan kaliteli eğitmenleri kendine çekiyorsa da diğer taraftan başarısız öğrencileri de para ile diploma sahibi yapıyor. Aslında yoksul ama imkansızlıktan okuyamayan veya yeterli bilgiyi alamayan zehir gibi yoksul çocuklarını kaybediyoruz. Eğitim bunun için sadece devlet tarafından ve eşit şartlarda tüm çocuklara sağlanması gereken bir zarurettir.

para

Her Şey Para

Bazı şeylerin değeri paranın çok üstündedir. Paranın bozduğu bir diğer sektör de sağlık. Hani örnekler verilir duymuşsunuzdur, tomografi cihazlarının sayılarının gelişmiş ülkelerle karşılaştırılması durumu. Ülkemizde neredeyse Avrupa’nın tamamından fazla sayıda olduğunu. Ticarethane açar gibi hastane açıldığını, Hipokrat yemininin anlamını yitirdiği bir zamana geldik. Özel hastanelerde doktorların yaptığı sözleşmelerde bu pahalı aletlerde yapılan testlerden ve ameliyatlar üzerinde prim alındığını duymuşsunuzdur. Bizler kendimizi doktorlara emanet ediyorken onların ceplerini düşünmek zorunda kalmaları bu mesleğe yapılan en büyük saygısızlıktır. Şehir hastanelerinin hasta garantisi üzerinden anlaşma yapılarak inşaa edilmesi durumun vahametini bir kez daha anlatmaktadır. İnsanlık akıl ile değil para ile yönetilmektedir. PARA OYUNU BOZMAYA ÇOKTAN BAŞLAMIŞTIR.

PARANIN GEÇMİŞİ

para

+ There are no comments

Add yours