ASGARİ ÜCRET

3 min read

Bu Dünya’da her şey para demek değildir diyebilmek için parayı bir sorun olmaktan çıkarmak şart. Başka ülkelerde benzer nasıl bir tarif kullanıyorlar bilmem ama bizde bunun karşılığı “Asgari Ücret”. Ülkemizdeki serbest piyasa ekonomisi şartlarında durum o kadar vahim ki özel teşebbüste çalışanların ücretlerini neden devlet belirlemek zorunda diye sormak kimsenin aklına gelmiyor.

Uzun süre zaten bir gıdım olan bu ücretin üzerinden vergi alınıyordu da o yüzden belirleniyor desem olmuyor, devlette çalışanların en düşük ücreti desek uymaz mı, veya devlette çalışmış ama emekli olmuş birinin yaşayabilmesi için gereken en az ücret desem hiç olmuyor. Eskiden emekli olmak demek ikramiyen ile bir ev alabilmek veya ufak bir kasabaya yerleşmek ve sakin bir hayat yaşayabilmek demek gibi hayaller kurulabiliyorken şimdi büyük şehirlerde sadece bir ev kirasına yetmiyor.

GELECEKTEN NE BEKLİYORSUN?

Serbest (mi) Piyasa

Evet ben soruyorum asgari ücret neden hesaplanıyor ve tüm özel sektörde çalışanlar için alt limit olarak dayatılıyor? İşverenler işçilerin ve çalışanların emeklerini zaten üç kuruş olan asgarî rakamın altında çalıştırmaktan utanmazlar da onun için mi? Asgari ücretin yanında hesaplanan iki sınır daha var ki onlar asgari ücretten daha facia bir gerçeği önümüze koyuyor, “Açlık Sınırı” ve “Yoksulluk Sınırı”. Azıcık düşününce asgari ücretin açlık sınırının üzerinde olması gerektiği ve hatta yoksulluk sınırı bile her insanın hedeflemesi gereken bir yaşam standardı gibi görünmesine rağmen şaka gibi ama gerçek olan şey asgari ücretin bu iki sınırın altında olduğu en acıklısı da en düşük emekli aylığının asgari ücretin de altında olduğu. Devlet emekli olan insanlara kısaca açlıktan ölün diyor.

PROMOSYON

Toplama Çıkarma

Buraya kadar sadece matematik hesabı yapılarak bu sonuca varabilmek mümkün iken insanlarımızın bu basit toplama çıkarmayı yapamaması da tamamen bize özgü bir durum. Bunu kibarca tarif edebilecek bir tanım bulamıyorum ama Dünya’nın en komik(!) ülkesinde yaşatıkları, yaşatabildikleri(!) için tüm siyasetçilerimize ve yöneticilerimize ne kadar teşekkür etsek azdır. Ücretli çalışan her insan eninde sonunda ayın sonunu getirmek derdindedir. Bu durum her seviyede kazanılan aylık ücretler için de geçerlidir, ancak yapılan işin sorumluluğu ve çalışma süresi aynı işleri yapanlar arasında farklılıklar olmasını gerektirir. Ülkemizin ekonomisinin neredeyse tüm çalışanları aynı ücrete tabi bir standarda getirmek üzere olması akılla açıklanabilecek bir durum değildir. O yüzden gelecek için sahip olunması gereken asgari ücret değil asgari aklın belirlenmesi ve yönetimin asgari akla sahipler tarafından seçilmesidir.

GOOGLE

+ There are no comments

Add yours