YILBAŞI

3 min read

Yeni bir Dünya yılının seneyi devriyesine şunun şurasında kaç gün kaldı ki? Son senelerde her yeni yılın yeni ve kötü sürprizleri yüzünden pekte öyle kutlanacak bir hali kalmadı yılbaşının. İnsanların her sene bir yıl daha yaşlanmalarını unutturmak adına olduğunu düşündüğüm yılbaşı kutlamalarını ev dışında yapabilmek de ayrıca ciddi bir külfet oldu.

Dünya’nın Güneş etrafında ve kendi ekseni etrafında dönüyor olması bize her günün her yılın birer tekrar olduğunu anlatıyor zaten. Ama zaman dediğimiz boyut hiçbir zaman tekrar etmiyor, o sürekli geçip gidiyor. Biz insanlar açısından bir başlangıcı bir de sonu var. Bu süreye Dünya’da hayat olarak isim veriyoruz ama zaman kavramı Dünya dışında nasıl bir şey bilemiyoruz.

YIL DÖNÜMÜ

Tüketim Ekonomisi

Dünya ekonomisi anlamında ise yıldönümü kutlamaları çok önemli bir yer tutuyor. Özellikle çam ağacı ve altındaki hediyeler kurgusu çok ciddi alışveriş demek. Yılbaşı gecesi organizasyonları ise işin finali ve geri sayım sonrası yeni yılın ilk dakikaları. Burada dikkat çekici olan geçen yılın son on saniyesi geri doğru sayılıyor ama yeni senenin ilk saniyeleri hiç kimsenin umurunda değil. Yeni yılı daha ilk saniyelerinden itibaren bitirmeye başıyoruz bile.

Vergibaşı

Yılbaşı konusunda herkesin farklı bir hissiyatı var. Televizyonun tek kanallı olduğu zamanlarda yılbaşı bir kaç tanıdık ailenin bir araya gelmesiyle, bol bol çeşitli müzik dinletisi ve en ünlü olanın son dakikalara bırakıldığı ünlüler geçidi şeklinde geçer, çay, çekirdek, meyve gibi şeyler tüketir yılı bitirince de herkes evine gönderdi. Yeni yılın ilk umudu çıkmayacağını bile bile büyük yılbaşı piyangosunun sonucunu beklemekti. Şimdilerde ise asıl odak noktamız maaşlara yapılacak artışlar ile harçlara, ücretlere, vergilere gelecek zamlar.

Bütün bir yılın muhasebesi, stresi ve yorgunluğu elbette son gece atılacak birşey değil ama senede bir gün bile olsa yeni yılın yeni bir başlangıç olacağını dilemek, beklemek ve hayal etmenin neresi kötü olabilir ki? Gün geçtikçe yıl geçtikçe her şeyin daha kötüye gittiği bir zaman dilimine denk geldik şu fani hayatımızda. Yılın başı da yılın sonu da aynı benim nazarımda.

GOOGLE

+ There are no comments

Add yours