PROMOSYON

3 min read

Son zamanların popüler kelimesi promosyonun Türkçe karşılığı özendirme demek. Aslında ticarette ve daha çok alışverişlerde karşımıza çıkan bir terimdi bu, tüketiciye çeşitli promosyon yöntemleriyle bir alana ikinicisinde belli oranda indirimler gibi akıl karıştırıcı ve tüketicilerin gereğinden fazlaa para harcamalarını sağlamak için yapılan tuzak gibi birşeydi.

Özendirme

Şimdilerde ise hemen hemen tüm kamu kurumlarında maaş parsonelinin anlaşmalı bankası tarafından verilen ilave ücret akıllara geliyor. Bu durumda bankalar kendilerini seçmesi için kurumlara verdikleri teklifler ile özendirmeye çalışıyorlar diyebiliriz. Normal olarak bu anlaşmalar üç sene sürüyor ama. ülkede yaşanan olağanüstü enflasyon ve paranın değer kaybetmesi birilerinin aklına banka sözleşme feshi ya da promosyonu güncelleme seçeneği gelmiş.

VAPUR

Yalnız tuhaf mı tesadüf mü bilinmez ama aşağı yukarı tüm kamu kurumlarının promosyon rakamları birbirine çok yakın rakamlar çıkıyor. Anakara ve İstanbul Büyükşehir Belediyeleri, Emniyet teşkilatı derken şimdilerde Milli Eğitimde de benzer bir hazırlık yapılıyor. Sanki hepsi bir yerden yönetiliyor gibi.

Yasal 

Şunu da söylemek gerek ki bu promosyon meselesi uzun zamandır varmış ta birçoğumuzun haberi yokmuş. Aslında banka her uzatma döneminde toplu bir promosyon ücreti veriyormuş ama bu kurum tarafından kullanılıyormuş. Sonra tek cümlelik bir kanun değişikliği ile bu promosyonun maaşı alan personele paylaştırılması yasal hale getirilmiş, böylelikle üç yılda bir bile olsa bir çeşit ikramiye sağlanmış oldu.

KING

Özellikle emekliler için bile bankalar promosyonda rekabet içerisine girmişken özel sektörde durumlar nasıl kim bilir. Bazı büyük şirketlerde üç ayda bir bir maaş ikramiye veya ayın elemanı gibi uygulamalarla verilen ekstralar belkide bankalardan alınan benzer promosyonlar bile olabilir.

Maaş Günü

Kamu kurumunda çalışanlar her ayın onbeşi geldiğinde bordro karşılaştırma ritüeli yaparlar ve ben bunca yıldır aynı maaşı alan iki kişiye rastlamadım. Bu aslında bir nevi maaş hesabında yanlış olup olmadığını kontrol etmektir. Öte yandan kamu çalışanlarında her ne kadar derece kademe silsilesi varsa da bunun maaşlara yansıması ihmal edilebilecek kadar azdır. 20 yıl tecrübeli ile yeni 1 yıllık memur arasında kayda değer fark olması gerekir.

Her nasıl olmuş ise 3 yıl için bile olsa bir çeşit ikramiye sayılan promosyondan başka en azından 6 ayda bir ikramiye ve tecrübe yılına göre fiyat farkı gibi yeni uygulamaları ilerleyen nesiller umarım alırlar. Bu zamanın ve gelişmenin bir gereğidir. Herkesin promosyonu hakedildiği gibi bereketli olsun.

E-DEVLET

+ There are no comments

Add yours