DONDURMA

3 min read

Dondurmanın tarihi kökeni kesin olarak bilinmemekle birlikte bir teoriye göre Marco Polo’nun Çin’den öğrenerek İtalya Roma’ya taşımış olabileceği. Ayrıca bazı ülkelerde kendine has yapım  yöntemleri ve katkıları ile ünlü olmuş  dondurmalar mevcut olmakla beraber bizim buralarda Maraş Dondurmasının üzerine yoktur.

Maraş & Roma

Maraş Dondurmasının lezzet formülünü elbette bilmiyorum ama keçi sütünün en önemli element olduğunu tahmin ediyorum. Kimileri dordurmayı külahta kimileri kaşıkla ben ise çatal bıcakla seviyorum. Gerçek Maraş Dondurması zaten ancak bıcakla kesilerek yenebilir. Bir diğer önemli detay da dondurmayı yerken mutkala normal sıcaklıkta bir bardak su da tüketmek gerektiği.

KAHVALTI 

Mevsimsel olarak genellikle yaz aylarında tüketilen bir yiyecek olmasına rağmen aslında dört mevsimde de bulunabiliyor. Yanında mutlaka su içilmek kaydıyla kış aylarında da rahatlıkla tüketilebilir bence. Son zamanlarda özellikle tatlıların üzerine de bir miktar dondurma eklemek de tercih edildiğinden tüketim miktarları yıllara göre artmış olması muhtemeldir.

Sağlık İçin

Dondurma genel olarak sağlıklı bir üründür ve pek çok çeşidi mevcuttur. Çeşitli meyveler veya baharatlar eklenerek ve özellikle de çukulata ile geniş bir yelpazaye sahip ise de bana göre en güzeli sade olanıdır. Yurt dışında bu karışım meselesi farklı yapılıp daha çok renkli şuruplarla rengarek sunumları mevcuttur.

 

TÜRK USULÜ KAHVE

Roma dondurması biraz daha yumuşak ama lezzetli olmakla beraber el emeği ve doğal yollarla yapılan çeşitli yöresel dondurmalar da yenmeye değer ürünlerdir. Günümüzde dondurma sevmeyene insana çok az rastlanır ve bu durum yeni çeşitler için kaçınılmaz fırsattır. Bunun en güzel örneği ahşap çubuklara sarıılı ve üzeri kaplanmış hazır fabrika dondurmalarıdır.

Gerçek süt ve en az katkı ile yapılan dondurmalar hem yetişkinler hem de çocuklar için sağlıklı birer ihtiyaç olabilirler bunun hiç bir sakıncası yok, üstelik Maraş Dondurması gibi uluslararası bir markaya sahip olmanın avantajını da ülke olarak kullanmamız şart. Dondurma belli ki çok eskilerden beri serinlemek için bir şekilde icat edilmiş ve gelecekte pek çok çeşitleriyle birlilte insan hayatında olmaya devam edecek.

VİKİPEDİA

+ There are no comments

Add yours