MUDANYA

3 min read

Marmara bölgesinde denize sıfır konumu ile Bursa ve çevresinin sayfiye yeri gibi kullanılan ama 1922 tarihinde imzalanan Mudanya Mütarekesi ile tarihi değerini alan şirin bir ilçe Mudanya. Mudanta Mütarekesi ile kurtuluş savaşının sonu görünmüş yeni Türk Cumhuriyetinin ilk taşları yerlerine oturmaya başlamıştır artık.

Eski Bir Yerleşim

Tarihi 7. Yüzyıla kadar uzanan geçmişinde Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu dönemleri bulunan ilçenin nüfusunun çoğunluğunu Rumlar oluşturmakta imiş. Cumhuriyet sonrası yaşanan süreçte ne kadar değişim olduğunu bilemem ama özellikle Bursa’nın ticareti ve deniz yolu için çok önemli bir liman olması sebebiyle Osmanlı döneminde ticareti elinde bulunduran Rumların buralarda çoğunlukta olması çok normal.

Mudanya Mütarekesi ise Türk Kurtuluş Savaşı’nın ilk ve en önemli aşamalarından birisi olup Lozan ve Möntro öncesi kazanılan haklar ve topraklar bakımından milat kabul edilebilir. Bu anlaşma ile Trakya herhangi bir savaş yapılmadan geri kazanıldığı gibi boğazların kontrolü de Türkiye’nin eline geçiyordu. 3 Ekim ile 11 Ekim tarihleri arasında gerginliklerin yaşanmasına rağmen Türkiye’yi temsil eden İsmet Paşa, İngiltere’yi temsilen General Harrington, Fransa’yı temsilen General Charpy ve İtalya’yı temsilen General Mombelli arasında 11 Ekim sabah 06.00 da imzalanmıştır.

BURSA

Bu anlaşma Kurtuluş Savaşı’nı idare eden ve yeni Cumhuriyet’in temellerini atan TBMM’nin İngiltere ve itilaf devletlerince resmi olarak tanınması anlamına da gelmesi bakımından çok önemli tarihi bir kanıttır.

Özel Bir Yer

Bu anlaşma için neden Mudanya seçilmiş derseniz Yunan generallerin anlaşmaya doğrudan katılmayıp Mudanya açıklarında bir İngiliz savaş gemisinde beklemiş olmaları ile açıklanabilir. Bu açıdan bakıldığında Kurtuluş Savaşı’nın aslında o dönemin en kuvvetli Avrupa devletlerine ve onların yandaşı diğer devletlere karşı yapılmış ve kazanılmış olduğunu da göstermektedir.

GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

Günümüzde Mudanya sakin bir sahil kasabası hüviyetinde olup özellikle sahile dik olarak oluşan ve tarihi ahşap evlerin arasından denize inen güzel sokakları ve uzun yaya düzenlemeleri ile güzel vakit geçirilebilecek bir yer. İstanbul’dan deniz otobüsleri ile deniz seyahatinin de mümkün olduğu Mudanya ve Mudanya Mütarekesi müzesi mutlaka görülmesi gereken değerlerimizden.

MUDANYA BELEDİYESİ

+ There are no comments

Add yours