bursa

Marmara’nın en bereketli topraklarında, Uludağ’ın eteklerinde kurulmuş tarihi geçmişi ile çok özel şehirlerimizden birisidir Bursa. Osmanlı başkenti olmuş ve tarihi yapıları ile üstelik Yeşil Bursa olarak isim yapmış bir yerleşim iken, son yılların betonlaşma ve kentsel dönüşüm adı altında yapılan şehir kıyımından da maalesef nasibi almış bir yer.

Yeşil Bursa Kalsaydı

Bir şehrin genel yerleşimine ve yapı kitlesine göre verilebilecek en kötü karar verilerek yapılan ve her açıdan çok kötü bir görünüm arz eden TOKİ konutları Yeşil Bursa’ya hiç yakışmıyor. Tamam bir çok yapı yıkılıp yeniden yapılması ihtiyacında, ama şehrin gelişme bölgelerinde aynı bölgenin yapılabilmesi için gerekli emsal transferi yapılarak ya da başka formüller ile şehrin silüeti korunabilirdi.

bursa

Bereketli topraklar olduğu özellikle meyvecilik yönünden zengin olmasıyla zaten kendini gösteriyor. Uludağ merkezli su kaynakları ise günümüzde tüm Türkiye’de özellikle içme suyu sıkıntısı çeken büyükşehirler için bir can simidi. Uludağ aynı zamanda İstanbul’a yakın olması sebebiyle yaz kış iç turizm yönünden de bereketli bir konum. Esasen doğa harikası çok yer var ama Cumalıkızık köyü, İznik, Mudanya, Tirilye ve Gölyazı bir çırpıda aklıma gelen ve mutlaka görülmesi gereken yerleri.

HACILAR 

Otomotiv sanayi, tekstil sanayi ve mobilya sanayi ise şehrin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. En büyük fabrikaların ve büyük şirketlerin de burada bulunduğunu düşünürsek ülkenin 4. büyük şehri olmayı çoktan hak ediyor Bursa. İstanbul – İzmin otobanının yapılması ve Yenikapı – Mudanya hızlı feribot seferleri ile bizim için İstanbul’un bir ilçesi kadar yakınlaştı Bursa.

bursa

Gurme Şehri

Bereketli topraklarının bereketli yemekleri de güzel haliyle bölgenin bilinen lezzetlerine gelince; İskender Kebap, Kestane Şekeri, Tirilye Zeytini, Gemlik Sofralık Zeytini, Kemal Paşa Tatlısı, Sütlü Bursa Helvası, İnegöl Köfte, Bursa Kebabı, Ciğer Sarma, Mağlıç Peyniri, Mihaliç Peyniri, Pideli Köfte, Cevizli Lokum, Kaymaklı Ekmek Kadayıfı, Cantık, Tahinli pide, Muradiye Çorbası olarak sayılabilir. Bu listeyi okuyunca bu şehrin tam bir gurme turizmine de her türlü uygun olduğu aşikar. Şahsen ben İstanbulda yaşasam da böyle bir şehrin yanımızda olmasında huzur buluyorum. İyi ki varsın BURSA.

http://www.bursa.bel.tr

bursa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir