11 EYLÜL

3 min read

2001 yılının 11 Eylül günü Türkiye saati ile sabah 9 civarı Dünya Ticaret Merkezinin iki kulesine yaklaşık yirmi dakika ara ile iki yolcu uçağının kamikaze çarpması sonucu gerçekleştirilen saldırıda yaklaşık üçbin kişi hayatını kaybetti. Aslında kaçırılan 4 uçak vardı, üçüncüsü Pentagon’a çarpmış dördüncü ise herhangi bir binaya çarpmadan düşürülmüştü.

11 september

Komplo mu?

ABD gibi bir ülkede böylesine büyük bir saldırın olacağını, özellikle de sivil uçakların peş peşe bir silah gibi kullanılacağını hiç kimse bilemezdi. Bu saldırılar üzerine çok fazla spekülatif tahminler ve yayınlar yapıldı ve hâlâ da resmi açıklamalar dışında gizemini koruyor. Kimisi, olayda hiç bir Yahudi ABD vatandaşının ölmediği sebebiyle Siyonistlerin organize ettiğini, kimisi Pentagon’a çarptığı iddia edilen uçağın enkazının hiç görülmediğini söyledi. ABD’nin yapay bir düşman yaratarak başka projelerini yapmak için bahane ürettiği bile iddia edildi.

İNANÇ

11 september

Sebep – Sonuç

Üzerinden tam 20 yıl geçmiş olmasına rağmen, ardında bıraktığı travma ve değişen terör politikaları hâlen devam ediyor. Radikal terör örgütleri bir kaç bin tane insan öldürüp, bir kaç yüz milyar dolar ekonomik kayıp yaşattıkları ve dini sloganlar ile zafer kazandıklarını sanmış olsalar da o tarihten bu tarafa Ortadoğu’da Arap baharı adı altında ya da başka hangi sebeple olursa olsun, savaş, düşmanlık, mezhep kavgası, kin, nefret ve iç savaşlar hiç bitmedi.

11 september

LAYIK

İslamafobi hiç olmadığı kadar hortladı ve bu ekilen nefret tohumları meyveleri vermeye başladı. Batıya en yakın İslam ülkesi olarak bildiğimiz kendi ülkemizde bile tüm Dünya’dan giderek uzaklaşma, yalnız kalma ve ekonomik kayıplar yaşandı. Oysa ülkemizde o sıralar büyük bir değişim ile siyasal İslâm’ın ılımlı ve hoşgörü sloganları ile iktidara geldiğine şahit oluyorduk. Kutuplaşmanın önüne geçip anahtar rol üstlenmesi beklenen uluslararası politikalarımız beklediğimiz gibi gelişmedi ve kendi iç siyasi dalgalanmalar ile bir dönemi kapattık.

Ne İstiyorlar?

İsmini o zaman duyduğumuz El Kaide artık sadece ABD değil, Dünya’nın her yerinde intihar saldırıları yaptı ve hâlâ da yapıyor, başka yeni katil örgütler de onun izinden türedi ve bir çok ülkeden sivil insanları katletti ve işin en korkunç yanı bütün bunları İslam adına yaptıklarını iddia ettiler. Adının barış anlamına gelen bir kelime kökünden alan İslam dininin terör ile anılmasına engel olamayan tüm mensuplarının gelecekte yaşanacak travmalarda payı olacaktır.

memorial

11 september

+ There are no comments

Add yours