LAYIK

3 min read

Herkes kafasını iki elinin arasına alıp layık olmak ve layık görmek konularında ciddi ciddi düşünmesi lazım. Kim kime layık, herkes layık olduğu yerde mi? Neden sonuç ilişkisinden çok öte aşağıdaki soruların cevabını vermek bir çok şeyi çözecek gibi duruyor.

 

Bir kere biz bu Dünya’ya layık mıyız?

Evrenin sonsuzluğunda bir nokta bile olamayacak kadar küçük ama bizim kocaman sandığımız Dünya için ne yaptık ki şimdiye kadar?

Bizler hayvanlara ve bitkilere layık mıyız?

Bitkiler ve hayvanlar ile birlikte yaşamaya mecburuz ama bunun farkında değiliz, onlar kimi zaman yoldaşımız, kimi zaman koruyucumuz, ekolojik sistemin döngüsünde her birinin ayrı ayrı önemi var ve hiç biri yadsınamaz. Bir kere besin olarak bitkiler olmaz ise sonumuz gelir. Ondan da önce yine bitkiler ve hayvanlar birlikte olmaz ise nefes alacak oksijen bile bulamayız.

 

Bizler kıtalara, toprağa layık mıyız?

Dünya’nın kıtaları ve her türlü toprağı bizim ilk önce evimiz, sonra ise bizi besleyen mucize bakteri ve diğer özellikleri ile yaşam döngüsünün en önemli parçası. Madenleri, mineralleri, tatlı suyu ve yapısal elementleri ile bize çalışıyor ama biz onun için ne yapıyoruz?

Bizler okyanus ve denizlere layık mıyız?

Dünya’daki canlı çeşitliliğinin 80% i okyanuslarda olmasına rağmen, hiç bitmez sandığımız balıkları bile bitirmek üzereyiz, sanılanın aksine oksijen kaynağının esası olan denizler ve balinalar kritik seviyeye geldi ve geçiyor. Bizler bu nimetleri layıkıyla kullanmayı bilmiyorduk hâlâ da bilmiyoruz.

DÜNYA

 

Ülkemizi layıkıyla koruyor, bu topraklar uğruna can vermiş tüm geçmişimize layık mıyız?

Yaşadığımız şehre layık mıyız? Şehrimizin geldiği noktayı şehrimize layık görüyor muyuz?

Ailemize, eşimize ve arkadaşlarımıza layık bir fert miyiz ve onları da kendimize layık görüyor muyuz?

Bizi yetiştiren tüm öğretmenlerimize ve okullarımıza layık bir insan olduk mu? ya da hâlâ oluyor muyuz?

Çalıştığımız işi layıkıyla yerine getiriyor muyuz? Aldığımız maaşları kendimize layık buluyor muyuz?

Çalıştığımız yerin patronunu veya yöneticisini yerine layık görüyor muyuz? Hepimizin seçim yaptığı ülkemizi yönetenleri kendinize layık buluyor muyuz?

İşte bu yüzden herkes neye layık olduğunu bir düşünsün. Çünkü elbet bir gün herkes layığını bulur.

İNSANIN İNSANA YAPTIĞI

+ There are no comments

Add yours