YILDÖNÜMÜ MÜ – HATIRAT MI

4 min read

İnsan hayatında bazı önemli günler var. Toplumun tamamına ait özel günler var. Ülkeler için de önemli günler var. İnandığın dine ait özel günler var. Cinsiyetine göre, mesleğine göre, tuttuğun takıma göre özel günler var oğlu var. İnsanlar ezelden beri bazı şeylerin yıldönümlerini kutlamışlar hala da devam edilenler var.

Yıldönümü;

İlk insanlar mahsullerinin bir sonraki sene de bereketli olması için çeşitli törenler yapmışlar, hala da yapanlar var. Hıdırellez var, nevruz var, 1 mayıs var, sevgililer günü, çalışan kadınlar günü, anneler günü, babalar günü, tıp bayramı, öğretmenler günü ve daha sayamadığım diğerleri.

Bunlar genel olanlar bir de şahsa özel olanlar var, tabi ki bunlar doğduğun coğrafyaya göre de değişiyor ama duyduklarım gördüklerimden bir derleme yaparsam;

İlginizi çekebilir; GELECEKTEN NE BEKLİYORSUN?

senebaşı
yıldönümü

Özel Günler;

En başta doğum günü: Dünyaya gelişimizi kutluyorlar,  tabi ki coğrafyaya göre her sene kutlanamayanları da olmakla birlikte artık maddi gücü olan aileler arkadaşlarında bir tören ve organizasyon olur da bizim neyimiz eksik diye kutladıkları ve muhtemelen 5-6 yaşlarından sonrakileri kendimizin hatırladığı özel günler. 

Adım çöreği: Bunu sadece anneler ve büyükler kutluyor. Çocuk yürümeye başladıktan sonra organize ediliyor.

Okuma bayramı: Okumayı ilk söktüğünde okulda yapılıyor bazı şeyler. Bunu da pek hatırlayan çıkmaz zaten yeni yeni bulunan günlerden.

Erkek isen (gerçi bazı yerlerde kadın sünneti de var) arada bir sünnet meselesi var: Bunu da genelde erken yaptıklarından pek çokları hatırlamaz.

Sonrasında her okulun bir mezuniyet töreni var artık, illaki kepler havaya atılacak resimler çekilecek. Evvelden sadece üniversitelerde olan bu tören liselere kadar inmiş durumda ilk öğretimde olanları da var ve anaokulunda olması da kaçınılmaz.

Sonra diğer özel günler başlıyor. Mesela ilk evlilik teklifi ettiğin veya aldığın gün, Bu aynı kişi ile ilk tanışma günüzü de haliyle özel bir gün, evlenmeye karar vermiş iseniz, kız isteme günü, sonra nişan yüzük takma günü, bazı durumlarda bu ikisi birleştirilebiliyor. Sonra kına gecesi ve düğün, bu arada resmi nikahta kıyılıyor. Farklı zamanlarda ise o da ayrı bir özel gün oluyor. Sonra bu günlerin her sene yıldönümleri, 10. yıl dönümü, 25. yıl dönümü.

Güzel hatıralar olduğu gibi hüzünlü hatıralar da biz insanlar için var. Kayıplarımız olduğundan ilk perşembesi, 40. günü veya 52. günü var. Bu günlerde genelde anma dua etme okuma üzerine tekrar ediliyor. Ama insanoğlundaki hafıza ve beynimizin yaratılışından olsa gerek, bir süre sonra hayat bize bunların hepsini yavaş yavaş unutturmaya başlıyor.

Bir Göz Atın: Belirli günler ve haftalar

Zaman Biter mi?

Zaman kavramı açısından bakıldığında hiç bir gün bir sonraki ile aynı olmadığından aslında biz hep yeni bir başka günü kutluyor ya da anıyor oluyoruz. O yüzden bu tip günlere aşırı anlam yükleyip, beklentinin içine girmektense her yeni günün geri kalan hayatımızın ilk günü olduğunu kabul ederek önümüze bakalım. 

zaman
zaman

 

+ There are no comments

Add yours