OECD

3 min read

OECD, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün İngilizce kısaltmasıdır. İngilizce karşılığını söylemek gerekirse; Organisation for Economic Co-operation and Development. Bu örgüt, 1948 yılında kurulan Avrupa Ekonomik İşbirliği Örgütünün OEEC devamıdır. 1961’de kurulmuş uluslararası bir kuruluştur ve üye ülkeler arasında ekonomik politikaların koordinasyonunu, ekonomik büyümeyi teşvik etmeyi ve kalkınmayı desteklemek başlıca amaçlarıdır.

Kuruluşun internet sayfasında biz ne yapıyoruz bölümde Google çevirinin yaptığı Türkçe içerikte şunlar yazıyor; “Vergi mükellefleri için milyarlarca dolar tasarruf sağlarken, daha güçlü, daha adil ve daha temiz ekonomiler ve toplumlar için umut vermek.” Bu örgütün kurucu üye devletlerinden birisi de Türkiye. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin oluşturduğu OECD örgütünün yasal ve zorlayıcı bir bağlılığı var mıdır bilmiyorum ama kurucu üyelerinin tamamı Avrupa ülkeleri.

İş birliği nerede?

Özellikle üye olduğumuzu düşününce ve yapmak istediklerini okuyunca insanın içi umut doluyor hakikaten ama gerçekte üye ülkelerin ekonomik durumları, insanların refah ve iyi şartlarda yaşaması anlamında diğer 20 ülke ile aramızda oluşan farkı görünce bu örgütün sadece bizim ülkemizde işe yaramadığını fark ediyor insan. Bazı haberlerde özellikle kimi ekonomik göstergelerin; enflasyon, işsizlik, asgari ücret ve emekli maaşlarının sıklıkla OECD ülkeleri ile karşılaştırıldığını görürsünüz ve bu değerlerin genellikle en kötü olanları hep bizim hanemizde yazanlardır. Bu uzun süredir böyle ve hiç de değişeceğe benzemiyor. Bu nasıl bir iş birliği ki örgütün içerisindeki tüm devletlerin halkları ferah içerisinde iken sadece bir tanesinin ki hepsinin dışında.

İşin ilginç tarafı Türkiye Cumhuriyeti kurucu üye olduğundan beri bu durum karşısında hiç rahatsız olmamış olacak ki bu konu ile ilgili ne bir haber ne bir itiraz ne bir değerlendirme ne de bir gelişme olmuş. Bu örgütün diğer üyelerinin de kendinden başkaları hakkında bir endişesi ve kaygıları da yok olmalı ki ekonomik kalkınma ve daha iyi yaşam için teklif öneri veya destek te olmamış. Bu birlikteliğin her bir üye ülkeye ne gibi bir katkısı var ne işe yarıyor sorgulamak gerek. Ben OECD web sayfasının ülkeler bölümünden nasıl bir fayda elde edildiğini okuduğumda ististiksel veriler dışında pek de dişe dokunur bir şey göremedim.

OECD TURKEY

+ There are no comments

Add yours