TEKNOLOJİ

3 min read

Teknolojinin kelime anlamı sözlükte; “bir sanayi alanında gücü ve bilgiyi biriktirme, denetleme, işleme, iletme gibi amaçlarla oluşturulan makinelerin, araç gereçlerin, aygıtların, yöntemlerin vb. tümünü kapsayan uygulama bilgisi.” olarak geçiyor. Sanki günümüz için bu tanım biraz geride kalmış gibi duruyor. Çünkü teknoloji sadece sanayide kalmadı, hemen hemen her sektörün kendine ait teknolojisi var.

Her Şeyin Teknolojisi

Çok eskiye gitmeye gerek yok sadece mobil iletişim teknolojisinin başlangıçtan günümüze geldiği seviyeyi görmek yeterli. Yaklaşık 20-25 sene içerisinde  cep telefonlarının bazı özelliklerinde yapay zeka kullanmaya başlaması bundan sonraki çeyrek yüzyılda başka yenilikler getirecek mi diye yeni icatları merak etmemek elde değil.

akıllı saat

ilginizi çekebilir;  ARZUHALDEN E-DİLEKÇEYE

Sağlık sektöründe ise her türlü araç gereç, ölçüm cihazları, ameliyat aparatları, ekranlar, kollar, kumandalar, tüm ölçüm cihazları ve aklıma gelmeyen bilmediğim bir çok şey sağlık teknolojileriyle nereden nereye gelmiştir de biz farkında değiliz. 1920 li yıllarda yaşanan ve tarihin en ölümcül İspanyol Gribi salgınında 30 ila 50 milyon kişi vefat ederken toplam Dünya nüfusu yaklaşık 1 milyar 850 milyon olarak tahmin ediliyormuş. O zamanki sağlık şartlarını, hijyen şartlarını düşünecek olursak belki de nüfusun 8 miyara dayandığı bugünlerde hem teknolojik hem de hijyenik şartlar bu salgını daha hafif atlatmamızı sağlıyordur.

Yapay Zeka (AI)

Bu yaşanılanlar gün gelip bittiğinde tüm resmin çerçevesini daha iyi görecek ve bundan sonraki olası daha kötü senaryolar için kendimizi hazır etmemiz gerekecek.  Hani bazı kurgu bilim filmlerde zaman yolcuğu yaparlar ve gelecekte olmuş bir hadiseyi bertaraf etmek için onun başlangıçtaki zamanına geri dönerler. Bunların en ünlülerinden biri kuşkusuz Terminatör serisidir. Senaryoya göre robotlara verilen yapay zeka özelliği ile kendilerini daha da zeki ve kendi kararlarını kendileri verecek konuma geldiklerinde Dünyanın probleminin insan olduğuna karar verip hepsini ortadan kaldırmaya başlarlar.

Günümüzde yapay zeka testleri yapılıyor ve kullanım deneyleri askeri alanda bile uygulanmaya başlandı. O fitili belki de çoktan ateşledik ve geri sayım başladı. Ben diyorum ki madem ki yapay zeka var ve ilk örnekleri yapıldıysa eğer bunu şimdilerde henüz düşman olmadan neden kendimiz için kullanmayalım. İnsanlığa ait tüm hastalıklar hakkında verileri, örnekleri, tedavileri elimizde ne varsa bir yapay zekaya yüklesek ve öncelikle salgınlar olmak üzere tüm cevapları talep etsek bu aynı zamanda tüm zayıf noktalarımızı da açık etmek olurdu değil mi?

https://tr.wikipedia.org/wiki/Teknoloji

MARS

+ There are no comments

Add yours