DÜNYANIN SONU

3 min read

Şu anki bilimsel verilere göre, Dünyanın sonu birkaç farklı senaryo ile açıklanabilir. Ancak, bu senaryolar genellikle milyonlarca yıl içinde gerçekleşebilir. Örneğin, Güneş’in ömrünün sona ermesi, Güneş sisteminin bir kara delik ile karşılaşması, büyük bir meteorun, bir şekilde Dünya’ya çarpması veya uydumuz Ay’ın çıktığı yere geri dönmesi gibi senaryolar Dünya’nın sonunu getirebilir.

Ancak, bu tür olaylar biz insanların ömürlerine göre çok uzun vadelerde olması beklenir ve insanlık için mevcut bir tehlike değildir. Bilim insanları sürekli olarak evrende ve Dünya’da meydana gelen olayları anlamaya çalışıyor, ancak şu an için Dünya’nın yakın gelecekte sona ereceğine dair kesin bir bilgi yok. Ama bu ihtimal her zaman var. Gerçekleşme yüzdesi ihmal edilecek kadar çok küçük de olsa maalesef var.

DÜNYA 2.0

Savunma

Çok büyük olmasa da bize yaklaşan bir nesneyi görme yetimiz o kadar da gelişmiş değil ve bize çarpan ne olursa olsun ciddi zararlar veriyor. Tamam Dünya’yı parçalamıyor ama üzerinde neredeyse canlı bırakmıyor, bu Dünya’nın sonu değil ama bizim sonumuz, ikisi de aynı kapıya çıkıyor. Biz insanlar Dünya’yı dış etkenlere karşı koruyabilir miyiz? Mesela yaklaşan ve tehlike arz edecek gök taşlarını imha edebiliyor muyuz? Ya da en azından rotasını değiştirebilir miyiz? Bunu konu edinen bir çok film yapılmış ve izlemiştik.

Ay. Dünya yaşanabilir bir yer olmadan Güneş sistemi ile birlikte oluşuyor iken Dünya’dan ne oldu da nasıl koptu gibi bir sürü bilinmezlere haiz iken konumu hareketleri ve çekim gücü ile Dünya’nın etrafında takılıyor. Olur da bir gün Dünya’nın çekim gücü ayın kütlesini ve çekimini yenerse neler olur neler.

DÜNYA HANGİ ZAMANDA

Ömür

Bizler Dünya ile o kadar özdeşleşmişiz ki aynı atmosfer, yerçekimi, güneş, mikrop vs gibi etmenler olmaz ise yaşamamız mümkün değil. Haydi diyelim ki evrende bir yerlerde dünyanın ikizini bulduk, bu sefer oraya gitmemiz pek kolay değil. O yüzden Dünyanın sonu mu insanlığın sonu mu derseniz önce Dünya’yı korumalıyız ki bizim sonumuz gelmesin. Tersi durumda mevcut yaşının altı milyar yıl olduğunu düşünürseniz insanlardan sonra yenilenmek için epey uzun bir şansı olacak.

GOOGLE

+ There are no comments

Add yours