FAIR PLAY

3 min read

Futbol oyunu eşit sayıda futbolcu ve bir top ile oynanır. Mahalle de oynasanız, okulda da oynasanız, halı sahada da oynasanız ilave olarak karşılıklı kale gerekir. Haydi oynayalım deyince en fazla kaleye kim geçecek tartışması yaşanır, kimin nerede oynayacağı da kimin koşacağı da aşağı yukarı her şey bellidir ve iddia ediyorum ki hiç bir yerde hakem kimsenin aklına bile gelmez. Nerede faul var nerede el var bellidir ve kimse de rol yapmaz herkes fair play ruhuyla oynar. Halk arasında oynanan futbolda tek olmayan şey ofsayttır.

UEFA NE YAPAR?

Futbolun ruhu mahallede oynanırken yaşadığımız Fair Play ile buralara kadar gelmiş ve çok sevilmiştir. Profesyonel futbol ile Dünyanın en acayip kuralı olan OFSAYT, en kolay gol atma yolu PENALTI, en kolay rakibi eksitme SON ADAM, gibi ilave kurallar ile futbol evrilmiştir. Daha sonraları işin içine teknolojiyi de katarak kale çizgisi, ofsayt çizgisi derken VAR sistemi ve yarı otomatik ofsayt sistemi noktasına kadar geldik. Aslında bütün bunların ilk müsebbibleri futbolcular; bir kere oyun çok hızlandı, top çok hızlı hareket edince hakemler bir çok anı kaçırmaya başladılar. Bir ara kale çizgilerine de hakemler yerleştirildi ama yine de çözüm olmadı. Ofsayt o kadar anlaşılmaz hale geldi ki, aktif pasif, görüş alanı, topa temas, koşu yolu filan derken topa vurulduğu anın çok ötesine gitti mevzu.

Sahtekarlar

Ama bana göre futbola zarar veren en önemli şey sahtekar futbolcular oldu. Maradona bile Tanrı’nın eli diyerek fair play ruhunu öldürdü. Elleriyle gol atıp sesleri çıkmayan, darbe almış gibi sahte düşüşler ile penaltı alan, ayağı kırılmış gibi on takla atan, başı kopmuş gibi bağıran çağıran futbolcular sayesinde hakemlerin de kimyası bozuldu. videodan izleyerek doğruyu bulacaklar derken o videoları izleyecek olanın da bir başka kimyası bozuk hakem olduğunu fark edemedik. Bu gidişatın sonu yapay zekanın bir şekilde devreye girmesine kadar gidecek. Ama bence çözüm fair play ruhunda, oyuncunun fıtratında. Faul var mı kimden gitti eliyle oynadı mı gibi kendinden emin ve gerekirse hakeme söyleyecek futbolcularla en azından sahadaki pisliği en aza indiririz.

futbol
futbol sevdası

UEFA

Her yıl Fair Play ödülleri veriliyor sizce neden çünkü çok nadir görünen bir hadise de ondan. VAR izlemesi işe yarayacaksa sahdaki sahtekarları, aldatan oyuncuları bulsa ve ciddi cezalar verilse bir süre sonra hepsi biter. Aldatan yerde yatan ve her seferinde oyunu durduran oyuncular tespit edilip maç oynamama cezası verilmeli. sahaya her sağlık ekibin girmesinden sonra oyuna 5 dakika ilave etmenin yanında sakatlanan oyuncu da 5 ya da 10 dakika oyuna girmemeli. Art niyetli tüm aksiyonlara oynamama cezaları acımasızca uygulanıp Fair Play ruhu tekrar kazanılmalı. Eğer bunu sahada kazanırsak eminim ki tafartarlara da yansıyacak ve hatta idarecilere bile  bu kadar gerek kalmayacak. Ülkemizde futboldan çok hakem, hakemden çok başkanlar, başkanlardan çok siyaset işin içindeyse bunun sebebi olmayan FAIR PLAY yüzündendir.

TFF

+ There are no comments

Add yours