LAUREL ve HARDY

3 min read

Kısaca Laurel ve Hardy denince belli bir yaşın üzerinde olan insanlar için komedi filmi aklıllara gelir, keyifle beklerdik filmin başlamasını. Şimdi kimse Laurel ve Hardy izlemiyor birçoğumuz neredeyse isimlerini bile unuttuk. Charlie Chaplin yazımı yazarken Charlie Chaplin yazısı yazıyorsam Laurel ve Hardy yazısı da yazmalıyım diye karar vermiştim.

CHARLIE CHAPLIN

Laurel ve Hardy aslında 2 farklı ve zıt karakterin bir araya geldiği ilk seslendirmeli ama siyah beyaz komedi dizisiydi. Aslında çok güzel bir  konuyu mutlaka yanlış anlaşılmalar ya da birine diğerinin anlatmaya çalıştığı sakarlıklar ve başlarına gelen komikliklerle gerçekten o dönem için çok güzel tasarlanmış eğlenceli yapımlardı. Kim bilir bu günlerde de buna benzer içerikler yapılmaya çalışılıyor ancak bu sektör hem yerelde hem de ulusalda ve de dünyada o kadar çok genişledi ki takip etmek mümkün değil.

Efsane

Tarihi bilmeden geleceği yönlendirmek, planlamak pek mümkün değil hatta bir söze göre tarihin tekerrürü zamanın kendisi. Bu yüzden sinema tarihi önce siyah beyaz ve sessiz sonra seslendirmeli özellikle de dikkat çekecek şekilde komedi filmleri ile başlamıştır. Geçmişin Charlie Chaplin ve Loreal Hardy gibi -ki buna bir de Floyd eklenebilir- günümüzde hangi karaktere karşılık geliyor bilinmez ama en komik ve serbest dille anlatılan anlatılabilen komedi sanatı stand up şovları ile yerini canlı tek kişilik performanslara bırakıyor. Sinemada komedi yapmak oldukça zorlaşıyor ve herkese kolay kolay ulaşamıyor. Komedinin kuşaklar arasında ciddi farklılıklar göstermesi de bu zorluğu artırıyor. Günümüzde en çok gençlerin sinemaya gittikleri düşünüldüğünde senaristlerin hedef kitlesinin daha çok bu kesimin espri anlayışı olduğu gerçek. Bu yüzden belli bir yaşın üzerindeki insanların günümüzde yapılan komedi filmlerine çok fazla rağbet göstermemesi de bu şekilde açıklanabilir.

SİNEMA

 

 

Evrensel

Oysa siyah beyaz sessiz filmler zamanındaki bu kahramanların tüm filmleri tüm yaştaki insanların dikkatini çekiyor hepsinin gülmesine vesile olabiliyordu. Tıpkı her şeyin değiştiği gibi sinemanın da eğlence sektöründe her sene kimyası da hedefi de değişiyor kısaca değişim değiştirmeye devam ediyor.

Sinema sektöründe olan ve yaşı kaç olursa olsun tüm insanların daha eskilere kadar gidip Laurel ve Hardy gibi ikilileri izlemeleri gerektiği onlar için bir sektörel ihtiyaçsa da biz tüm insanların da nereden nereye geldiğimizi anlamak için Laurel Hardy ve diğer siyah beyaz kahramanları izlememiz gerektiğini düşünüyorum. İyi ki bu efsane ilkleri sinemanın başlangıcına ait filmleri izleyebilmişim.

GOOGLE

+ There are no comments

Add yours