FRANSA

3 min read

1789 Fransız İhtilali ile başlayan yeni dönemin insanlık için büyük bir değişimin başlangıcı olduğunu çok sonraları farkeden insanlar için, sanki tarihin tekerrürü Paris’te yaşanıyor da biz farketmiyoruz. Fransa gibi Avrupa’nın merkezinde ve özgürlükler ülkesinde Fransız olmayanlara artık her nasıl davranılıyorsa arada bir isyan ve yağma hareketi başlıyor.

Seleksiyon

Irkçılık insanlığın kara lekesi ama sanki tedavisi de yok. Sahi bunu bir hastalık olarak kabul edip tıbbi bir tedavi araştırması yapılsa nasıl olur. Hatta sadece ırkçılık da değil, vicdansızlık, açgözlülük, doymazlık, ego ve cinsiyet ayrımcılığı gibi psikolojik rahatsızlıklar için bir tedavi yolu bulunmalı. Bu gidişin sonu vahşi bir ayrıma, güçlünün güçsüzü yok etmesine kadar gidecek ama işin en kötüsü de bunu normal birşey sanmak. Doğal eliminasyon hayvanlar ve bitkiler alemi için söylenip durulur ama insanlar için böyle bir ifade nasıl kullanılabilir.

İYİ – KÖTÜ

Dünya bir cennet mi? yoksa cehennem mi? Sosyal medya ve internet çağında Dünya aslında o kadar da büyük değil. Dünya’nın neresi cennet neresi cehennem elimizin altında. Her insanın asgari haklarını ve eşitliğini düşününce zenginlik ve fakirlik arasındaki uçurumun artması aynı zamanda bu kitleler arasındaki gerginliği de artırıyor. Bir de bunu açgözlülük ve kibir ile herkesin gözüne sokarsan insanların sabrı da bir yere kadar. Hiç bir insan açlıkla, yoklukla, ailesiyle, sevdikleriyle ve inançlarıyla sınanmamalı.

Ölüm Var!

Bu Dünya hepimiz için bir süreliğine yaşam alanımız. Bizden öncekiler gibi biz de bizden sonrakiler de gelip geçici. Bunu bilmemize rağmen sanki hiç ölmeyecekmiş gibi davranmamız nasıl mümkün olabiliyor. Fransa’da yaşananlar eşitsizlik, fakirlik ve ırkçılık bağlamında haklı gibi görünse de yağma ve saldırganlık normalleşmemeli. Zaten yokluk içerisinde yaşayan insanlar varken, can ve mal güvenliğini kaybetmiş bir Dünya hepimiz için cehennemden farksız olur.

KOYUN – BACAK

Bu Dünya belki herkesi zengin yapmaz veya yaptırmaz ama herkesin kendi cennetini yapacak kadar imkanı olmalı. Fransa bir kıvılcım değil insanlık için bir ders olmalı. Fransa tıpkı tarihte olduğu gibi belki gelecekte de önemli hadiselere  ön ayak olabilir.

http://www.google.com

+ There are no comments

Add yours