ENERJİ

3 min read

Mevcudiyetin ve yaşamın en gizemli olgularından biri de enerji olsa gerek. Dünya açısından bakınca kaynak ve kökeninin Güneş olduğu çok açık. Büyük patlama ile Güneş’in içinden çıktığı düşünülen Dünya, merkezi çekim gücü ile tekrar eden bir yörüngede ama asla aynı yere tekrar gelmediğinden sürekli ileri giden zaman ve yaşam enerjisini Güneşten alan biz canlılar.

İnsan Enerjisi

İnsanlar olarak bizler öyle bir gelişim yaşamış ve bunu enerjiye bağlı yapmışız ki, her türlü enerji hem vazgeçilmez, hem pahalı hem de tükenmekte. İşin bir diğer tuhaflığı da bu enerjiyi bir depoya koyup ilerisi için saklayamaz olmamız. Güneş ışınlarını bir şişeye koyup sonra kullanamıyoruz, elektrik kullandıkça var onun da stok işi yok, rüzgar desen öyle belki biraz fosil yakıtlar stok edilebilir gibi duruyor ama onlar da o kadar kıymetli ki olmayan da olan da saldırıyor kendi başına koruman mümkün değil.

Dünya bir yana insan olarak bizler de enerji açmazı yaşıyoruz. Fazlası da zarar kıtlığı da zarar. Vücudun ürettiği kan ile hem vücut ısımızı hem de oksijen transferimzi sağlarken, tükettiğimiz su ve yiyecekler öyle ya da böyle kullandığımız enerjiye dönüşüyor. Bu o kadar düzenli ve sürekli olmak zorunda ki birisi eksik kalsa enerji yetersizliği sebebiyle vücudumuz türlü türlü defolar vermeye başlıyor.

GÜNEŞ

Zaman dediğimiz bilinmezlik boyutu ise vücut mekanizmasının yenilenmesini bir süre sonra yavaşlatıyor ve yaşlanma süreci başlıyor. Ama her ne olursa olsun enerjiye olan ihtiyacımız hiç bitmiyor. Günümüz teknolojik ihtiyaçlarını karşılamak için daha fazla enerjiye ihtiyaç duyuyoruz ve işin ilginç kısmı bu enerji kaynaklarının tükenmeye az kaldığını da biliyoruz. Bu durum karşısında farklı enerji kaynakları bulmak, daha fazla tasarruf etmek ve fosil yakıtlardan uzaklaşmak gibi bir sürecin tam ortasındayız.

Manyetik Enerji

Enerji dengesi vücut için en ideal biçimde tasarlanmış, fazlası olduğunda tüketmek eksiği olduğunda doldurmak gerekiyor. İnsanın ürettiği kendi enerjisi etrafında gözle göremediğimiz bir manyetik alana da sahibiz. Bazı insanların bu enerjiyi kontrol edebildikleri söylenir. Evren nasıl bir kitap ise insanın vucüduda sonsuz evren gibi bir kitaptır okumasını bilmek gerek. Aslında enerjisi olan her şeyin az ya da çok manyetik alanı mevcut. Güneşte yaşanan patlamaların etkisi Dünya’nın manyetik alanına geldiğinde ise Kuzey ışıkları dediğimiz hadise gerçekleşiyor.

Enerji konusunu ne kadar özetlersek özetleyelim, merkezkaç etkisi ile oluşan yer çekimi ve onun yaptığı kinetik gücü evirip çevirip farklı enerji modelleri ile tüketmeye devam edeceğiz. Tıpkı ben de yazılarımı enerjim ve fikrimin yettiği yere kadar yazacağım gibi.

WIKIPEDIA

+ There are no comments

Add yours