GÜNEŞ

3 min read

Yıldız denince aklımıza geceleri gökyüzünde parlayan sivri şeyler gelse de aslında bir ateş topu olan Güneş’in etrafında onca şeyin dönmesinin bir anlamı olmalı. Soyismim diye söylemiyorum Güneş bizim için olmazsa olmaz tek Dünya dışı nesne. Bir an onun olmadığını düşünseniz ne olabileceğini tasavvur edebiliyor musunuz? Belki de biz ona mecbur olduğumuz için etrafında dönüyoruz başka çaremiz mi var!

Ona Doğru

Güneş bizim ve Dünya’mızın hayat kaynağı, bırakın yokluğunu Dünya’ya olan mesafesinin en ufak değişiminin bile herşeyi yerinden edebileceği söyleniyor. Yaşam döngüsü için ışınlarına o kadar çok ihtiyacımız var ki, bulutlu havalarda strese giren insanlar var. Olduğundan daha az Güneş ışığı alan bitkilerin solması boşuna değil tıpkı saksıdaki çiçeklerin güneşe doğru meyletmesi gibi.

DÜNYA 2.0

Uzmanlar her insanın en az on onbeş dakika özellikle sabahın ilk ışınlarının geldiği Güneşe doğrudan bakmamız gerektiğini söylüyor. Her insan o anı yakalayacak kadar şanslı değil elbette ama D vitaminin esas kaynağı Güneş. D vitamini vücudun bağışıklık sisteminin bir numaralı unsuru. Özellikle covid salgını sırasında güçlü kalmak için iyi direnç sahibi olmak için bu vitamini almak gerekiyor. Hatta şu sıralar oldukça yaygın olan influenza türevi virüsleri önlemek için belli dozda kullanmak şart.

Küçük Dev 

Büyüklüğünü hayal bile edemediğimiz evrenin içerisinde zerre kadar bile yerimiz yok iken oralarda bir yerlerde herkesin kendi güneşi kendine yetiyor olsa gerek. Eskiden bu kadar olmasa da şimdilerde güneşte olan tün hareketleri gözlemleyebiliyor, enerji patlamalarının üzerimizde nasıl bir takım etkiler yapabileceğini de tahmin edebiliyoruz. Her şeyin ne azı ne de çoğu işimize yaramıyor az olduğunda yaşanmayacağı gibi Güneş ışınlarının normalden fazla gelmesi durumunda bile yaşayamıyoruz. Bunu en iyi dengeleyeyen yörüngemiz ve kendi eksenimiz eğri olmasının yanında en dış katmanımız olan Ozon tabakası da bu konuda tam bir filtre görevi görüyor. Bizler Dünyayı hor kullanmaya devam ettikçe verdiğimiz zararlar bir şekilde bize geri dönüyor. Kimi zaman hastalık, kimi zaman kıtlık, kuraklık.

VİKİPEDİA

Ne derseniz deyin ama bizim her şeyimiz olan Güneş karanlığı aydınlatmaya ve geleceğimiz için ışık olmaya devam edecek. Ben şahsen o enerjinin de bir sonu olduğunu düşünmek bile istemiyorum. Gün doğumu bir güzel gün batımız ayrı bir güzel Güneş iyi ki var.

 

+ There are no comments

Add yours