BİYOGRAFİ

3 min read

Bir diğer deyişle yaşam öyküsü olan biyografinin, ölmeden önce geride kalanlara bir hatırat bırakma veya kişi hakkında yanlış bilinenleri kendi ağzından açıklamak gibi misyonu var. Keşke herkesin kendi biyografisini yapabilecek imkanı ve fırsatı olsa.

TARIK AKAN

İster ünlü ol ister sıradan sevenin de olacak sevmeyenin de, Dünya’nın kuralı bu. Kimisi tipini sevmez, kimisi fikrini, kimisi çekemez, kimisi kıskanır, kimisi de sahip olamadığından olsa gerek yokmuş gibi yapar. Ama bir gerçek var ki eğrisiyle doğrusuyla, sevabıyla, günahıyla, her insan bir iz bırakır ve geçer bu Dünya’dan.

Özel Biri

İnsan yaptıklarıyla veya yapamadıklarıyla bir de gerçekten ne istediğinin farkında olmakla bir yerlere gelebiliyor veya gelemiyorsunuz. Dikkat edilirse ünlü bilim insanları, kaşifler, devlet adamları, sporcular ve edebi kişilerin biyografilerine bakınca diğer insanlardan farklı olarak mutlaka bir özellikleri olduklarını görürsünüz. İşte bu onların neden orada olduklarını açıklıyor. İşinize ya da yapmak istediğiniz şeye hayatınızı adamış iseniz mutlaka bir karşılığı olacaktır.

Otobiyografi ile kişinin kendi hayatını kendisinin anlatması ise günümüzdeki teknolojik imkanlar ile birlikte düşünülünce çok ta uzak görünmüyor. Belli bir yaşın üzerindeki herkesin akıllı telefon, tablet veya bilgisayar kullandığına göre yakın zamanda internet ortamında ünlü yada değil herkesin otobiyografi örneklerini görürüz gibime geliyor.

Çok basit bir uygulama ile ister biyografi ister otobiyografi yapmak üstelikte bunu kendi kendine oluşturup bulut ortamında ilelebet salmak mümkün. Bu yazıyı yazmadan önce bu konuda bir çalışma yapılmış mı? Uygulama var mı? bakmadım ama bunu düşünen birileri illaki çıkacaktır. Akıllı telefonlar bilerek mi bilmeyerek mi bilmem ama yaşamın çok ciddi birer parçası olmaya başladılar. Sadece bir kaç tane popüler sosyal medya uygulamasını kullanmayı kastetmiyorum, finansal tüm hareketler, konum bilgisi, veri paylaşımı, iletişim, canlı yayın gibi bir çok özelliği mobil cihazları eşsiz kılıyor.

Başka Hayatlar

Burada reklam gibi olacaksa da olsun Netflix platformu çeşitli konularda zirve yapmış ünlü kişilerin hayat hikayelerini bir belgesel gibi kendi anlatımları ile ekrana getiriyor. Sadece kendi anlatımları değil yanında, sağında, solunda kim varsa onların da görüşlerini alarak güzel bir iş yapıyor. Metin Akpınar, Haldun Dormen, Pele, Muhammed Ali, Schumacher ve en son Fatih Terim gibi örnekleri mevcut.

KEMAL SUNAL

Kimsenin tercihlerini sorgulamak haddim değil ama herhangi bir takıntınız veya önyargınız yok ise bu tip biyografi eserlerini izlemenizi şiddetle tavsiye ediyorum. O kişiye karşı bakışınıza mutlaka bir etkisi olacak buna eminim.

NETFLIX

+ There are no comments

Add yours