140 KM/S

3 min read

Otomobiliniz ile 140 km/s hızına ulaştığınız yer en az üç şeritli ve yoğun olmayan bir otoyol ise mevcut hız sınırlarını aşmış ancak nispeten güvenli bir sürücü sayılabilirsiniz. Bunun dışında herhangi bir yolda iseniz tamamen tesadüflere kalmış bir hayata sahip olan bir sürücüsünüzdür.

Otoban – Otoyol

Hükümet yakın bir zamanda otoyollardaki 120 km/s olan hız sınırını yükseltmeyi planlıyor diye haberler okuyoruz. Hepimiz biliyoruz ki otomobillerin hız yapabilme kabiliyeti her geçen yıl giderek artıyor. Bununla birlikte sürüş güvenliği, konfor, çevre kontrolü ve akıllı sistemlerle beraber kaza riski de bir miktar azalıyor.

TRAFİK & OTOPARK

Bir kere baştan şunu söylemek lazım ki ülkemizdeki her otoyol yüksek hıza müsait değil. Ayrıca her otomobil de hıza müsait değil. Trafikte çok yaşlı arabalar ve çok çeşitli sürücüler var. O yüzden bu değişikliğin tüm Türkiye’de değil bazı yollarda ve bazı kriterleri sağlayan araçlarda geçerli olması gerekir.

Yüksek hız bir kere daha fazla yakıt tüketimi, daha fazla hava ve gürültü kirliliği, daha fazla kaza ve daha fazla can kaybı demek. Uluslararası standartlarda trafik kuralları belki de her ülke için bir üst limit olabilir ama bu sınırları bilmek ve buna göre seçmek için iyice analiz yapmak gerekir. Mevcut yönetim bize, yeterince irdelenmeden bir gecede alınmış bir karar olabileceğini söylüyor.

OTOMOBİL GİDER Mİ GİDER(!)

Hangi araçların hangi durumlarda yüksek hızlara çıkabileceği bellidir. Ama bunun bile bir sınırı olmalıdır ki hasta taşıyan ambulans için ambulans gerekmesin. Bilinçli bir sürücü sürmekten zevk alır aracın hızından değil. Hızı çok seviyor iseniz profesyonel olarak türlü türlü yarışlar var. Hatta bence hız pistleri yapılmalı özel tek kişilik. Yeter ki herkes nerede nasıl davranması gerektiğini bilsin.

Tamam bazı otoyollarda zaten çok yüksek hızla gidiyorlar, yüksek cezalar bile engel olamıyor bu duruma. Bu sebeple sadece bazı otoyollarda hız limitini biraz artıralım ama sakına sakın Avrupa’daki bazı otoyollarda olduğu gibi limitsiz yapmayalım. Bizdeki bilinç buraları yarış pistine çevirir maazallah.

TL

Çok yüksek bedel ödenen bazı yeni yollar ve köprülere bir de hız kamerası koyup ceza üstüne ceza kesen keyfi ve kasıtlı uygulamalar devlet adabına hiç uymuyor. Benim önerim şu; otoyolda ne kadar hız yaparsan o kadar fazla ücret verilsin. Kurallara içersinde olanlardan da ücret indirimi yapılsın.

İyi sürücülere indirim kötü sürücülere bindirim…

ULAŞTIRMA BK

+ There are no comments

Add yours