TRAFİK & OTOPARK

3 min read

Hemen hemen tüm büyük şehirlerin trafik sorunu var hepsinin aynı seviyede olmasa da büyüklüklerine göre bir süre sonra içinden çıkılmaz bir hal alacak tıpkı İstanbul gibi. Durumu şöyle anlatayım; bir süre önce tepe saatler dışında belirgin bir rahatlama oluyor iken şimdi bunu hissetmiyoruz. neredeyse 7/24 aynı dozda trafiği yaşıyoruz.

trafik

Evden devam

Covid-19 salgını ile evden çalışma diye durum ortaya çıktı. Özellikle bilgisayar başında çalışanlar bir takım yazılımlar ile evden çalışmaya başladılar, bir kısım da dönüşümlü olarak çalışıyor. Hatta yurt dışında bazı büyük firmalar evden çalışmayı sürekli hale getirdiler. Salgın bitse bile aynı iş evden yapılabiliyorsa neden devam etmesin ki? Bunun en büyük faydasını trafikte hissedebiliriz. Bilirsiniz en çok yoğunluk sabah ve akşam işe giden insanların yaptığı seyahatler sebebiyle oluyor. Çalışanların en az %30 u evden çalışabilirse trafikte belli sayıda azalma olabilir.

trafik

ilginizi çekebilir; EDİRNE

Büyük bir şehirde belirli bir süre çalışan ve birikim yapabilen birisinin genelde ilk edinmek istediği şey otomobil oluyor. Biraz da bu sebeple trafiğe yeni çıkan araç sayısı da her geçen gün artmaya devam ediyor. Belirli bir yaş üstü arabaların hurdaya gitmesini gerektirecek yasal bir zorunluluk da olmadığından Nasreddin Hoca misali kazan sürekli doğuruyor hiç ölmüyor. Trafikteki araç sayısını bir şeklide azaltamaz isek bu işkence artarak devam edecek.

Otopark şart

Parklanma sorunu da bir diğer mesele; bir çok sokak sağlı sollu park edildiğinden otomatik olarak tek yön kullanılıyor. Trafik levhalarının sadece işimize gelenlerini biliyoruz girilmez levhasına karşı herkes kör gibi davranıyor. Bunun sonucu tek yöne göre sokak başlarına yapılan tuzaklar da çok sıklıkla görülmeye başlandı. Otopark meselesi aslında büyük bir ekonomik gücü de altında barındırıyor. Mahalle aralarında sağlı sollu ve hatta çift sıra parklanmaların önüne geçmek için bir kısmı ticari bir kısmı da tahsisli otoparklar ve katı kurallar ile sokakları bir nebze boşaltabilirsek trafikte de bir kısım rahatlama yaşayabiliriz.

otopark

Bir göz atın; Otopark Yönetmeliği
Biz İstanbul olarak yapıların otopark çözümleri konusunda nasıl yapılmaması gerektiğini öğrendik ama diğer gelişen şehirler böyle bir deneyim yaşamamalı. Bu durumu bir yerden kesmek için düzenlendiği anlaşılan OTOPARK YÖNETMELİĞİ 2018 sene başından beri inşaat lobisi yüzünden bu zamana kadar hala yürürlüğe giremedi.

otopark

+ There are no comments

Add yours