OTOMOBİL GİDER Mİ GİDER(!)

3 min read

Malın mı var derdin var derler ya bunun bir de otomobil versiyonu var. Her ne kadar eskiye bakarak arabaların çeşitliliği ve kalitesi artsa da aynı oranda masrafları da arttı. Şu günlerde sıfır bir otomobil aldıktan sonra başından itibaren size ortalama yıllık ne gibi masraflar açacak bir bakalım.

Sıfırın adı var;

Diyelim ki bir Alman arabası alıyorsunuz, daha alırken fabrika fiyatının yaklaşık iki katını gümrük kdv ve ötv adı altında devlete ödüyorsunuz. Devlet açısından süper karlı bir iş çünkü otomobili yapan fabrikanın karı %20 olduğunu varsayarsak sırf bu arabayı kendi vatandaşınız alıyor diye aynı araba üzerinden fabrika karının 10 katı fazla bir bedeli oturduğunuz yerden cebe atıyorsunuz. E bu durumda onca para harcayarak neden fabrika yapsın ki devlet havadan para akıyor zaten.

otomobil

İlginizi çekebilir; KUŞLAR VE İNSANLAR

Diyelim ki her şeye rağmen araba aldınız işte size otomobilinizle beraber yol alacak paralarınızın yol haritası;

ATM makinası;

Motorlu Taşıtlar Vergisi; Her sene silindir hacmine göre belirlenen tarifeye göre Ocak ve Temmuz aylarında tahsil edilmek üzere 2 taksitle alınıyor, aracın yaşı ilerledikçe biraz düşse de 750₺ den başlıyor yaklaşık olarak.

Zorunlu Trafik Sigortası; Her sene yapmak zorunda olduğunuz resmi sigorta olup aracın yaşına göre değişiyor benim aracım 7 yaşında 1.6 motor hacmine sahip yaklaşık 600₺ ödemiştim. Hesaplanmasında kullanıcının da geçmiş deneyimlerine göre belirlendiği söyleniyor.

Kasko; İçerisinde pek çok koruma maddeleri olan ve nedense en düşük ile en yüksek teklif arasında 2 katına kadar çıkabilen özel sigorta. Hem devletin hemde ayrıca özel sigortanın birlikte yapılması da bir acayip doğrusu. Özel sigorta yapmayanlar zorunlu olanı kullanabilir ama KASKO yaptıranların diğerine de zorunlu olması ancak bizde olur. 2020 yılının kaskosu yaklaşık 2300₺ civarında idi.

otomobil

Periyodik yıllık bakım ücreti; İster sür ister sürme 365 günü doldurunca veya 15.000 km yi yapınca hop servistesin. Bir de garanti süresi boyunca kendi servisine gitmek gerekiyor ki bu biraz daha para demek 1750₺ civarı ortalama.

Lastik; Yaz ve kış olmak üzere ayrı ayrı kullanmak gerekiyor ve kar yağmasa bile sulu ve soğuk yerlerde sürüş güvenliği için olmazsa olmazlardan. 4 senede bir değiştirilmesi öneriliyor aksi halde işlevini yitiriyor. Önümüzdeki sene kış değişimi yapılacak ve tahminen 2400₺ de o tutacak.

Yakıt; Tüketiminin az ya da çok olması demek esasen önemli tabi ama en tasarruflusu bile sadece ev-iş arası kullanılsa ve bir kez de yıllık izin için kullanıldığını düsünün benim yaklaşık giderim 2020 yılı için 4450₺ civarı tutmuş.

2 yılda bir muayene ve egzoz emisyon, otoyol köprü ücretleri, yıkama vb ücretler de toplamda 1500₺ civarında gideri olacaktır. Bütün bunlara her hangi bir kaza masrafı da eklemedim. Tüm yukarıdaki giderlerin yaklaşık yıllık toplamı 12500₺ ve bu da ortalama günlük 35₺ cebinizden çıkıyor demek. O sebeple otomobil sahibi olmak ayrı bir dert olmamak ayrı bir dert. OTOMOBİLİN VAR MI? HEM KEYFİN HEM DERDİN VAR!

http://www.arabam.com

otomobil

+ There are no comments

Add yours