A.I.

3 min read

İngilizce “Artificial Intelligence” kelimelerinin baş harflarini kullanarak kısaca a.i. demişler yapay zeka dediğimiz olguya. Yapay zeka için bir tanım yapmak tam olarak ne olduğunu söylemek o kadar zor ki, canlı mı? nesne mi? şey mi? ne olduğu belli değil.

Kurgu Bilimden Gerçeğe

Terminatör film serisiyle karşımıza çıkan, matrix efsanesi ile iyice kafamızı karıştıran gelecek kurgusuna adım adım yaklaşıyor muyuz yoksa bunlar sadece bir kurgu olarak kalacak mı bilmiyoruz. Filmde geçmişe dönüp ilk oluşumunu engellemekten başka çare kalmadığı anlatılıyor ve sonunda insan kazanıyordu. Zaman yolculuğu üzerine de pek çok kurgu film var, tarih ve zaman çizelgesi akla çok uzak gelmiyor ama olmaz olmaz dememek lazım.

METAVERSE

Yapay zeka yapıldı mı? Dünya’nın bir yerinde kullanılmaya başladı mı diye soranlar olursa ufak ufak örnekleri başladı diyebiliriz. Aslında orta üst akıllı cep telefonlarında bazı kararları veren akıllı uygulamalar mevcut. Uzun zaman önce insan davranışını takip edip, alışkanlıkları ve zaafiyetleri üzerinden çeşitli pazarlama yöntemleri ile farkına varmadan bir çok insana istediklerini yaptırıyorlardı. Bu bir yapay zeka mıdır yoksa yazılım mıdır tartışılabilir ama zannedersem a.i. bunlardan başka birşey olacak.

İnsan Faktörü

İnsansız otonom araçlar için de aynı tartışma yapılabilir. Ama aracın gidebilmesi için matematik, nasıl bir yerde gidebileceğini belirlemek de bir matematik, trafik kurallarını koymak da bir matematik aslında. Üçünü bir arada yapabilen bir araç yapınca insana gerek kalmadan tüm kurallara harfiyen uyan bir insansız araç yapmak mümkün olmuştur. Asıl sorun duygularıyla hareket eden, kurallara canı istemezse uymayan bir insan ile karşılaçınca insansız aracın ne yapacağı?

DOĞAL ÇEVRE

Sizin adınıza düşünen ve size en uygun kararı veren bir hizmetçi robot rutin hayatta yapılan bir çok işte kullanılabilir ama biz insanların yaptığı her şey doğru değil ki. İklim hızla değişiyor ve yaşam alanımız daralıyor ama buna rağmen tüm olanlara olmamış gibi davranmaya devam ediyoruz. Dolayısıyla bir yapay zekaya sadece insanların iyiliğine olan şeyleri öğretmek ve insan hayatını kurtarmak amacı verilirse onun kafası daha başında karışacaktır.

İnsanları yaşatabilmek için Dünya’ya ihtiyaç varken Dünya’yı kurtarmak için ise insanlardan kurtulmak gerekir! ne olacak şimdi?

ARTIFICIAL INTELLIGENCE     AITÜRKİYE

+ There are no comments

Add yours