METAVERSE

3 min read

Facebook adını “meta” yapınca bir anda gündeme düşen ve bir süredir isimlendirilen metaverse kavramı yeni bir sanal Dünyanın habercisi oldu. Bildiğimiz internet ve sosyal medya ortamının çok ötesinde evren anlamına gelen universe kelimesinden türetilerek oluşturulan metaverse bakalım nasıl ufuklar açacak.

meta

Matrixe Doğru

Matrix filmini bir çoğumuz duymuş veya izlemiş olabilirsiniz. Metaverse evreni duyulduğunda benim ilk aklına gelen Matrix filmi oldu. Filmi ilk izlediğimde o zamana kadar yapılan ve hâlâ da daha iyisi gelmemiş bir kurgubilim olduğunu düşünmüştüm. Hem senaryosu, hem kurgusu, hem sine efektleri, hem de oyuncuları ile tüm zamanların en iyi üçlemesi bence bu filmdir.

meta

RADYOLOJİ

Metaverse ise sanal ortamda herkesin kendi avatarını belirlemesiyle şimdilik oyun evreninde var olması olarak tarif edilebilir ise de, bunun devam eden versiyonlarında sadece oyun değil istenilen her tür ortama uyarlanabileceği de gün gibi ortada. Günün birinde sanal versiyonumuzun olduğu sanal bir dünyada ama gerçek iletişimle kısmen de olsa kendi Matrix ortamına geçiş yapacağız.

meta

Beyin Dalgası

Konu Matrix filmine bağlandığı gibi aynı zamanda Terminatör serisine de atıfları olabilir. Bu filmde de yapay zekanın kendi iradesini kullanıp Dünya’nın yok olmasına sebep olacağını gördüğü insanları yok etmeye karar verdiği bir senaryo idi. Metaverse evreni bu filmlerde kurgusu yapılan Dünya ötesi bir hayata gerçekten geçiş yaptırır mı bilmem ama insan beyninin kullanımında henüz %12 seviyelerinde olduğu düşünülürse “olmaz” olmaz dememek lazım.

metaverse

HAYAL GÜCÜ

Albert Einstein’ın dediği gibi hayal gücü bilgiden daha önemli, zamanında izlediğimiz kurgubilim filmlerde gördüğümüz bazı detaylar insanların dikkatlerinden kaçmamış olacak ki o filmlerde gördüğümüz pek çok şey ile günlük yaşamımızda karşılaşmaya başladık bile. Çok değil 25 yıl önce mobil telefon, gps, sanal gözlük gibi şeyler hayal bile edilemezken geldiğimiz noktada hem bilgisayarlar hem de profesyonel fotoğrafçılık neredeyse cep telefonlarında bir araya geldi. Metaverse ise şimdilik aklımıza gelmeyen ama emin olun ki bir süre sonra karşılacağımız pek çok yenilik ve unsuru hayatımıza sokmaya başlayacak.

Buradaki en büyük sıkıntı tüm Dünya’nın eşit olmaması ve herkesin her şeyi aynı anda görememesi, umarım metaverse  veya benzeri ufuklarda geleceğe giden trende bir vagonun da bize ait olur.

meta

meta

+ There are no comments

Add yours