TOZ

3 min read

Eskiden hiç duymazdık toz fırtınası olacakmış filan diye, olsa olsa lodos beklenir kalp hastası ve yaşlı insanların mümkün mertebe dikkat etmesi gibi uyarılar olurdu. Sonraları ise nadir de olsa arabaların üstlerinde sarı kahverengi çamur gibi izler görürdük.

Çöllerden Gelen 

Oysa bu günlerde Orta Anadolu’da veya başka şehirlerde daha çok filmlerden bildiğimiz kum fırtınasına benzer toz bulutlarını görmeye başladık. Hatta canlı yayın videolar ile aşama aşama tozun gelmesi bile sıradan çekimler oldu. İklim değişikliğine şahit olduğunuzun açıkça işareti bütün bunlar.

DOĞAL ÇEVRE

Geçenlerde bu toz fırtınaların Dünya’nın önemli meselelerinden biri olabileceğine dair Birleşmiş Milletler kaynaklı bir habere rastlamıştım. Özellikle de bizim gibi ekvator ile dönence arasında bulunan ülkelerin kuraklığı kuzey ülkelerinden önce yaşayacağımız da düşünülünülce yakınımızda bulunan Afrikanın tozları ile birlikte tarım ve ormanlar için zararlı olabilecek böcekler ve hastalıkların da taşınması çok olası.

Maske Yine 

Uzun zamandır maske takmaktan sıkılmış tüm ülke insanlarına kötü haber olacak belki ama yaşadığımız bu tip iklim hadiselerinde bizler yine ve belkide daha güçlü hava maskeleri kullanmak zorunda kalacağız galiba. Dünya çevre günü arefesinde tekrar tekrar söyleneceği gibi Dünya kritik eşikleri aşmış durumda ve buradan bizim için dönüş yok maalesef.

DAVID ATTENBOROUGH

Yazların her sene daha da sıcak olacağı, tedbir almaz isek her sene daha fazla orman yangınına ve daha fazla deniz kirliliğine şahit olacağımız seneleri yaşıyoruz. Geçen sene tüm yaz boyunca orman yangınları ile mücadele etmemiz tesadüf değildi. Avusturalya kıtasının yanmayan yeri kalmadı neredeyse. Amerika, Yunanistan ve İtalya’daki orman yangınları bu sene de maalesef ki olacak.

2000 yılı başından beri özellikle ozon tabakasının bazı yerlerde yok denecek kadar inceldiği haberleri ile başlayan bu dönemin sadece ülkemizde değil tüm Dünya’da yeşilci politikalar ile yönetilmemiz gerekirken, bize tam tersi bir yönetim tarafından idare edilmek nasip oldu. Yeterince akıl da üretilemeyince doğal afetlerden en çok etkilenen ülkelerden birisi olmak durumunda kaldık. Yazın henüz ilk günlerini ve ilk sıcaklarını yaşamaya başlayınca geçen seneden nasıl bir ders alındığını hep beraber göreceğiz.

Toz konusunda bir çalışma yapılıyor mu, olası zararları araştırılıyor mu bilmiyorum ama Dünya coğrafyasının birbiri ile etkileşimi gün geçtikçe çabuklaşıyor ve sorunlarımız da diğer her şey gibi küreselleşiyor.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

 

+ There are no comments

Add yours