U17

3 min read

Türkiye Futbol Federasyonu’nun belirlediği çeşitli yaş kategorilerindeki liglerden birisi U17. Neden “U” diye soran olursa yine İngilizce’de altında anlamına gelen “Under” kelimesinin baş harfini almışlar. Yani kısaca 17 yaş altı altyapı takımı. U19 ve U21 de var sanırım. Futbol kulüplerinin altyapısında bulunan oyuncularının gelişimini, profesyonelliğe geçişini sağlamayı ve futbolcu yetiştirmeyi amaçlayan organizasyonun lig statüsü de federasyon tarafından belirleniyor.

Popçu & Topçu

Kontrolsüz bir şekilde kullanılan gelirlerin yeterince getirisi olmadığı için yıllardır biriken borçlar yüzünden batmak üzere olan kulüplerin en önemli gelir kaynağı kendi altyapılarıdır. Küçük yaşlarından beri bir kulübün altyapısında bulunan çocuklar, öncelikle o kulübe ait gelenek, görgü, etik ve kültür değerleri ile büyürler.

FUTBOL

Uzun yıllardır bırakın Dünya futboluna kendi ülke futbolumuza bile yeni bir yıldız adayı futbolcu çıkaramadık. Bu açıdan bakıldığında ortada bir yanlışlık olduğu aşikar. Ancak bu durum çocukları ya iyi seçemediğimizden ya da iyi egitemedigimizden kaynaklanıyor olmalı.

Yetenekten Fazlası

Özellikle futbolda ortalama üzeri bir yeteneğiniz varsa çok ciddi paralar kazanma şansınız var. Bunu gören anne babalar çocuklarını bu yönde yetiştirmeye çalışıyor ve altyapı seçmelerine gönderiyorlar. Doğal olarak da marka kulüplerde daha çok şansı olduğunu sanıyorlar. Bir de tanıdık birilerini bulduklarında kapağı o kulübe atıyorlar.

Kulüpler açısından ise altyapı için öncelikle ortalama üzeri yetenekleri keşfederek oyuncuyu gerek fizik gerekse mental olarak geliştirip bir an evvel A takıma alıp havuzunu büyütmek. En azından bunun öyle olması gerektiğini ben böyle düşünüyorum. Ama gelin görün ki neredeyse tüm seçilen oyuncular ortalama seviyede bir yeteneğe sahip olabiliyorlar. Kimse de bu işte bir tuhaflık olabilir mi diye sormuyor.

Tek Pas

Futbol dediğimiz şey aslında çok basit ama basit oynamak o kadar zor ki! Hele de kendisinin biraz yetenekli olduğunu sanan birisi için. Bunun bir de 17 yaş altında henüz yeni büyümeye başlayan ama onun bunu fark etmediği bir birey için düşünürsek iş daha da kötü. Bu oyuncular kör değil sağır değil kendileri hakkında çıkan en ufak bir haberi kaçırmıyorlar. Maalesef birileri de bu durumu kullanarak daha profesyonel olmadan Bizans oyunlarına, pazar kapma telaşına medyaya gaz veriyorlar.

TÜRKİYE FUTBOL BİRLİĞİ (TFB)

Deyim yerinde ise bu çocuklar topçu olmadan popçu oluveriyorlar. Kariyerleri için taraftarı ve kulübü karşılarında almak pahasına rest çekiyorlar. İlk sözleşmesinde oynama garantisi isteyen duydum ben. Oysa bütün bunların yerine önce benim özel bir yeteneğim olmalı, her yaşımda üzerine koymalıyım, verilen ilk fırsatta ise bu yeteneğimi sergilemem gerekiyor diye düşünen gençler lazım bize.

U17 ama akıl 17 den büyük olmalı orası kesin.

TFF GELİŞİM LİGİ

+ There are no comments

Add yours