COVİD

3 min read

Mart 2020 de gecenin bir yarısı sağlık bakanının ülkemizde ilk vakanın görüldüğünü açıklamasıyla başlamıştı kabus. O zamana kadar sadece haberlerde izleyip diğer ülkelerden vaka ve ölüm haberleri geldikçe yine yırttık deyip duruyorduk kendi kendimize. Covid tam olarak nasıl başladı? doğal mıydı? silah mıydı? hangi ülke yaptı? o kadar insan neden öldü? sorularının cevabı verilemedi bugüne geldiğimizde bu soruları soran da kalmadı.

 

Global Mesele

Oysa ortalama her yüz yılda bir ortaya çıkan ve ciddi sayıda ölümlere sebep olan salgınlar silsilesine tam da cuk oturuyordu. Gerçi İspanyol gribi tam olarak 4 yıl sürmüştü ama o zamanki tıp ile günümüzü kıyaslayınca 2 yılda bitmeyip acaba tekrar eder mi diye sormak kimsenin aklına gelmiyor haklı olarak.

VATANDAŞLIK

Dünya’yı tüketme yarışı ve nüfus artışı o kadar rekor seviyelere geldi ki biz birey olarak yaşadığımız sürecin aslında Dünya ölçeğinde son saniyelerinde olduğunu fark edemiyoruz. Tüm ülkeler de senin benim gibi insanlarla idare edildiği için algılar değişmiyor. Geçen iki yılda ufak da olsa bir ışık çakar gibi oldu ise de değişen bir şey olmayacağı çıkan yeni savaş bölgeleri ile ortaya çıktı.

Dünya Bitiyor

Sıkışıp kalan Dünya doğal kaynaklarına alternatif arayışlar içerisine girmemiz gerekirken hala enerji, güvenlik, ekonomik ya da siyasi sebepler ile ülkelerin savaşa girmesi yeni mülteciler üretilmesi, kavgalar, çekişmeler, hazımsızlık, kin, nefret, kibir gibi sebepler ile ülkelerin kendi içlerinde de istedikleri gibi at koşturmaları gelecek adına hiç de olumlu sinyaller vermiyor.

COVID-19’DAN DERS ALALIM

Covid gibi global bir kaos bile artık bir şeylerin değişmesi gerektiğini insanlara anlatamıyorsa pes demek geliyor insanın içinden ama ne yazık ki daha farklı ve büyük ölçekli felaketler önümüzdeki sürelerde önümüze çıkacak. Henüz dikkat çekmeyen ama belli ki Dünya zamanına göre bizi de içine alması ihtimali olan bir kara delik keşfi açıklandı bile. Üstelik kendi Samanyolu Galaksimizin içinde. Bilenler olabilir evrenin içerisindeki milyarlarca galaksiden biri olan samanyolu bir zerre kadar olsa da Güneş Sistemi de o zerrenin içerisinde bir başka zerredir aslında. Yani kısaca bu delik aslında burnumuzun dibinde.

 

MASKE VE ALTINDAKİLER

Covid belki yok denecek kadar azaldı ve öldürme oranı da sıradan grip seviyesine geriledi. Tamam bu iyi haber ama yeni bir başka felaket öncesi hiç olmazsa kendi elimizle kendi çevremizi zehir etmeyelim.

KARA DELİK

+ There are no comments

Add yours