MASKE VE ALTINDAKİLER

4 min read

Şehirde şöyle bir tur attığınızda, birkaç gün önce açık alanda maske takmanın zorunlu olduğu ilan edilmesine rağmen düzene uymayan yüzlerce insan evladı ile karşılaşıyorsunuz. Dikkat edilirse maskenin bir şeyleri örtmesinin yanında bir şeyleri de görmenizi sağlayan yanı var.

Masken Kadar Konuş

Kullanım türlerine göre maskeler bize ne anlatıyor;
Mekanizmalı maskeler: Çok az da olsa rastlanıyor, bende para çok yurt dışından getirdim edasıyla dolaşan tipler.
İnce lastikli burun kısmı telli genel maskeler:

Nizami kullananlar: Kulakları acısa da burnuna baskı yapsa da sadece yemek ve içmek için çıkaranlar. Tedbirli olmaya çalışan aklını kullanan ve hassas insanlar.

Çene maskeleri: Maskenin ne işe yaradığını kavrayamamış yüzümde maske var mı var diye düşünen ama maskesizlerden farkı olmayan tabaka.

Ağız maskeleri: Sadece ağız kısmını kapatmış burnu dışarda gezenler. Bunlar ya burnu büyük insanlar ya da burnunun delik olmadığını düşünenler.

Alın maskeleri: Çok nadir de olsa rastlanılmıştır. Henüz bir açıklaması bulunamamıştır.

Bilek maskeleri: Sadece 900 TL ceza olduğunu bilip polis ya da zabıta görene kadar elinde takılı dolaşıp, gerektiğinde maskem var su içmek için çıkarmıştım vs. diyerek savuşturma planı yapanlar.

Maske takmayanlar: Ya dünyadan haberleri yok ya salgının bir komplo olduğunu düşünüyor ya parası çok umurunda değil ya da en tehlikelisi kendisi dahil hiç kimseye saygısı olmayan umursamaz bilmeyen tabaka.

Siyah maskeler: Bu maskelerin yıkanabilir olduğuna kanıp kendini akıllı zanneden. Aslında o derece koruyucu özellikli olmadığı sonradan anlaşılan, sıcaklar ile birlikte cefa çektikten ve sık sık burundan aşağı düşen ne olduğu belirsiz tabaka

Siyah üzerine beyaz maskeliler: Kendim de bizzat şahit oldum böyle bir kullanıma, olsa olsa üretilen malzemeye güvenmeyen şüpheci insanlar gibi duruyor.

Siper maskeler: Bunlara da çok sık rastlanmaktadır. Hem akıllı hem dikkatli örnek insanlar. Diğer insanlar ile mesafeyi bu şekilde sağladıklarını düşünüyorlar.

Görünmeyen Maskeler

Buraya kadar yaptığımız tespitler Covid-19 salgının hayatımıza kattığı koruma amaçlı maskeler üzerine ise de insanlarda bir de görünmez maskeler vardır ki altında ne olduğunu sadece uzmanlar bilebiliyor. Umarım ki kimsenin karşısına maskesini gizleyen, göründüğü gibi olmayan tipler çıkmaz.

Maske Sadece Hatırlatıcı Mı?

Aslında gördüğümüz ama pek çoğumuzun üzerinde durmadığı birkaç tespitim de şunlar;
Sağlık personelinin ya da ambulans ekibinin Covid-19 olduğunu bildiği pozitif vakaların yanında herhalde bulaşmaması için kullandıkları baştan aşağı korunumlu siperli kıyafeti görünce, pozitif olduğunu bilmeyen ama aramızda dolaşan insanlardan korunmak için sadece 15X10 cm ölçülerinde bir bez parçasıyla kendinizi savunduğunuzu bir düşünsenize.
Futbol maçları seyircisiz ve federasyonun aldığı karar ile oynamak zorundalar. Maç başlamadan yapılan seremoni sırasında 1,5 metre aralıklarla duruyorlar. Oysa aynı oyuncular biraz sonra vücut vücuda, kafa kafaya temas ile oynayacaklar. Bu durum size de garip gelmiyor mu?

Bir de LGS sınavı için medyada çıkmış bir fotoğraf var. Ambulans ile pozitif öğrenciyi getirmişler sınava girecekmiş, çocukta sadece maske var getiren ekip astronot gibi giyinmiş güya görev sorumluluğundalar. Oysa o çocuk birazdan koca bir sınıfta sadece maskeleri olan savunmasız bir grup öğretmen ve öğrenci arasına girecek. Yoksa henüz bilmiyoruz da bu süreç aklımızdan da götürüyor mu?

İlk önce Barcelona kulübünde gördüm ve sonra diğer kulüplerinde yapmaya başladığı logolu maskelerin, bütün kıyafet markalarında vitrinlerdeki mankenlerde tasarım maskelerin olmasını bekliyorum. Bu salgının bulaştırdığı en önemli uzuvlarımız ağız, burun ve hatta gözlerimiz ise gerekirse siperin daha ötesinde nefes almaya engel olmayacak ama su damlacıklarının temasına mâni olacak belki de görünmez bir kalkan güzel olur.

+ There are no comments

Add yours