YOLSUZLUK

3 min read

Dünya’yı gözlemlediğinizde hemen hemen her şeyin bir çift olduğunu fark etmişsinizdir. En başta gece-gündüz, iyi-kötü, siyah-beyaz, güzel-çirkin, zengin-yoksul, dişi-erkek, artı-eksi, yukarı-aşağı ve sağ-sol gibi biririnin zıddı ya da tamamlayanı olarak varlar. Yolsuzluk da işte tam bu noktada iyiler ile kötüler arasındaki çizgiyi belirleyen faktörlerden biri ve tam olarak Dünya’ya ait.

yolsuzluk

Sözlük anlamına göre yolsuzluk dendiği zaman eskiden coğrafyanın zor olduğu bölgelerde bulunan yerleşim yerlerine ulaşılamaması durumu anlaşılırdı yani basitçe yol olmama durumu. Oysa şimdilerde ilk duyduğumuzda aklımıza gelen şey hırsızlık. Sözlük karşılığında ise; bir görevi, bir yetkiyi kötüye kullanma, suistimal ve nizamsızlık olarak tarif edilmiş.

UYUŞTURUCU

Dikkat Para Var

Herkesin diline pelesenk olmuş bir söz vardır sık sık duyarsınız; mesela bir çok insan konuşmasına şöyle başlar “Doğruyu (doğrusunu) söylemek gerekirse…” yahu ne demek gerekirse? yani sürekli yalan dolan söylüyoruz ama arada bir gerektiği durumlar olursa doğruyu da söyleyebiliriz gibi bir şey.

yolsuzluk

Hemen hemen hepimizin bu Dünya hayatı için istediğimiz ilk ve en önemli şey, yatacak, yiyecek, içecek, gezecek ve yaşamı idare edebilecek kadar varlığa sahip olmak. Bu cümleyi tekrar okuyunca bir terslik olduğunu hemen anlıyorsunuz değil mi? Oysa gerçekte bu Dünyaya kazık çakacakmışız gibi her şeye sahip olmaya, bir iki üç yetmez daha fazla, hep bana hep bana diyen ve bu uğurda tüm yaşamını feda eden insanlar var. Hatta bu insanlar ve mal mülk edinme yarışı o kadar sert ve acımasız ki sadece kendilerine zarar vermekle kalmıyor mesele, başkasının hakkı hukuku, toplumsal düzen ve kurallar, insani ve ahlaki değerler bile önemsiz oluyor onlar için.

ÖĞRENİM

yolsuzluk

Yol Üzerine

Tanıma göre haksız edinilen, nizama uymayan suistimal edilen her türlü kazanım yolsuzluk demek. Madem öyle aşağıda size bir kaç tane nizamsızlık ve suistimal örneği vereceğim;

1 e alıp 10 a satmak,

Ederinden fazla bedel istemek,

Malı olduğu halde yok demek,

Uzun yol için müşteri beklemek,

Trafik kurallarını hiçe saymak,

Gerçeği saklamak,

Gerçeği çarptırmak,

İftira atıp menfaat sağlamak,

İftira atıp eğlenmek,

Makamı üstünlük olarak görmek,

Herkesi hakir görmek,

Yeminine sadık kalmamak,

Göründüğü gibi olmamak,

Resmi kurallara uymamak,

Vergi ödememek veya vergi kaçırmak,

gibi büyük ya da küçük ayırt etmeden genel olarak toplum nizamına uymayan yüzlerce madde sıralanabilir. En tepeden en aşağıya kadar her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı iyi mi kötü mü olduğuna karar verip doğru yolda olanlar arasına mı girecek yoksa yolsuzluk yolunda olmaya devam mı edecekler buna karar vermelidirler. Aksi halde güçlüler zayıfları ezmeye, iktidar sahipleri halkı kullanmaya ve kötülük kazanamaya devam edecek.

İNSANIN İNSANA YAPTIĞI

yolsuzluk

+ There are no comments

Add yours