İNSANIN İNSANA YAPTIĞI

3 min read

İkinci Dünya Savaşının uzun soluklu ve görüntüleri iyileştirilmiş son zamanlardaki en iyi belgeselini izledim. Her bölümde savaşın farklı cephelerindeki olayların anlatımları ile görüntüler insanlık tarihi için çok büyük ibretler içeriyor.

dünya savaşı

Büyük yıkım

Özellikle Birinci Dünya Savaşından kalan kayıpların telafisini yapmak üzere aşırı kinci ve ırkçı Nazi partisinin iktidarı ele almasıyla başlayan süreç tüm Dünya’yı ateşe atmıştır. Avrupa’nın savaşılmayan bir kaç yeri hemen hemen bir elin parmakları kadardır. 1939 yılından 1945 yılına kadar süren savaşta her iki tarafın asker ve sivil toplam 73 milyon insanın hayatına mal olmuştur. Sadece can kaybı bile nasıl bir facia olduğunu göstermesi açısından önemlidir. Bu savaşın kapanışında yaşanan şoklar savaşın kendisinden daha korkunçtur. Bunlar iki tane atom bombasının ilk defa kullanılması ve tek seferde 50 bin 80 bin gibi sayılarda insanın ölmesi ve savaşın son zamanların Almanların kaybedip geri çekilmesiyle ortaya çıkan Yahudi soykırım kamplarıdır.

ilginizi çekebilir;

İNSAN HAKLARI EVRENSEL BEYANNAMESİ

İkinci Dünya savaşının pek çok sonuçlarından en önemlisi Üçüncü Dünya Savaşının çıkması halinde yaşanacak yıkım ile nükleer enerjinin yan etkilerinin bizzat öğrenilmesidir. Soğuk savaş adı verilen ve 1989 yılında Berlin duvarının yıkılması ile sembolik olarak sona eren bir dönemin yaşanmasına da sebep olmuştur.

soykırım

Bitmeyen kavga

İnsanlık tarih boyunca iktidar ve yaşam kavgası için savaşmak zorunda olmuştur. Kazanan taraflar kaybedenlerin her şeyini yağmalamış şehir ve yerleşim yerlerini yakıp yıkmışlardır. Ancak İkinci Dünya Savaşında Nazilerin yaptığı şey böyle bir geçiştirme ile atlatılacak bir şey değildir. Kendi aralarında yaşayan sivil ne kadar yahudi ya da kendinden olmayan varsa ihanet ile suçlanarak tüm Dünyadan gizli gizli toplu imha kamplarında akla hayale gelmeyecek yöntemlerle bırakın insanları hiç bir canlıya yapılmayacak katliamlar yapılmıştır. Hiç bir Alman’ın kolay kolay atlatamayacağı kara bir lekedir tarihlerinde. Her sene 27 Ocak yaşananları anma günü olarak belirlenmiştir. (Holokost)

İnsan kelimesi yeri geldiğinde pozitif anlamda kullanılırken aynı insan kelimesiyle bağdaştırılan birilerinin de bu kadar şeytanlaşması her halde sadece bize has bir durumdur. O yüzden siz siz olun bu Dünyada yine ne çekeceksek başka bir İNSAN yüzünden çekeceğimizi asla unutmayın.

bir göz atın;

2. Dünya Savaşı

dünya savaşı

+ There are no comments

Add yours