VEJETERYAN

3 min read

Vejeteryan terimi ilk kez 1842 yılında kullanılmaya başlanılmış. Çeşitli nedenlerle kısaca etyemezlik anlamına gelmekte olan kelime sık sık vegan kelimesiyle de mana olarak karıştırılabiliyor. Vegan sadece et yememenin yanında hayvansal tüm ürünleri de yemeyenlere deniyor. Bu bir tercih de olabilir metabolizmanın kabul etmemesi de olabilir.

vegan

Gıda 

Vejeteryan olmak için yetiştirilme tarzı, gelişime bağlı olarak kişisel tercihler veya inançlar sebep olabilir. Benim naçizane düşünceme göre zaman zaman insanlar vejeteryan olurlar, bu durum biraz da ekonomiktir aslında, her zaman sadece et ürünleri yemek bu manada pek çok insan için mümkün değildir. Ayrıca fazla kırmızı et yemek zaten sağlıksız bir durum sonucunda hastalık riski de var. En güzeli dengeli beslenmek hepsinden eşit derecede vücudun ihtiyacı kadar et ve süt ürünleri, balık ve bitkisel beslenme.

vegan

GIDA

Bizler Dünya ekosisteminin istesek de istemesek de bir parçasıyız. Bu sistem biraz güçlü ve akıllı olan üzerine kurulmuş. Tüm canlılara baktığımızda sadece bitki yiyen, sadece et yiyen veya her ikisini de yiyebilen ve bunu hayatta kalmak için doğuştan gelen içgüdülerle yapmaktadırlar. Bu zincirin en tepesine de biz insanlar yerleşmişiz, sadece yerleşmekle kalmamış tüm alt kategorilerinin kontrolünü de ele geçirmişiz.

Hepsi Bitecek

Sadece bitkisel beslenmek ile hayatın devamı elbette mümkün ama insanlık tarihi, hayatta kalabilme ve beslenme üzerine gelişerek bugünlere gelinmiş durumda, önümüzdeki süreçte Dünya’nın sadece hayvansal değil bitkisel olarak da kaynakları hepimize yetmeyecek seviyelere inecek. Hayatta kalabilmek için oksijen ve su zaten olmazsa olmaz ama bedenimizin ihtiyaçları için de doğanın kendisine ihtiyacımız var. Dünya tarihi için çok kısa bir an olan yüz yüzelli yıl bizim için ne kadar uzun gibi gelse de gelecek yıllar insanlığı çok büyük sorunlar bekliyor olacak.

vegan

İKLİM DEĞİŞİYOR MU?

Bu gidişle vegan veya vejeteryan olma seçeneğinden çok yiyecek ne bulabiliriz noktasına geleceğiz. Herhangi bir seçim yapma şansımız da fırsatımız da kalmayacak. Ülkelerin tüketim alışkanlıkları her yöreye göre farklılıklar gösterdiğinden kimi bölgelerde bitkisel, kimi bölgelerde de hayvansal gıdalar ön planda olabilmektedir. Bu coğrafyamızın ve geçmişimizin bize mirasıdır. İsteyenin istediği şekilde beslenmeyi seçebilmesi kendi özgürlüğüdür. Diğerini garipsemesi veya anormal görmesi de kendi meselesidir.

DAVID ATTENBOROUGH

gıda

+ There are no comments

Add yours