İKLİM DEĞİŞİYOR MU?

3 min read

Gün geçmiyor ki sadece ülkemizden değil Dünya’nın dört bir tarafından felaket haberleri gelmesin. İnsanın aklına iklim değişiyor mu diye bir soru gelmiyor artık. İklim değişti, değişiyor, sürecin tam ortasındayız ve farkında değiliz. Bilim insanları uzun zamandır bunu tüm dünyaya anlatmaya çalışıyorlar; kimisi ozon tabakası dedi, kimisi buzullar eriyor dedi, kimisi deniz canlıları bir bir yok oluyor dedi, kimisi kara hayvanları bir bir yok oluyor dedi, kimisi Amazon Ormanları yok oluyor dedi, başka söylenelerle beraber kısaca demediklerini bırakmadılar.

iklim

Neler Oldu Neler

Duyan oldu mu derseniz, ozon tabakasına zarar veren kimyasallar içeren endüstriyel ürünlerin içerikleri değiştirildi, beklenmedik hızlı gelişmeler oldu ve deliğin hiç olmazsa büyümesi durdu. Deodorant ve benzeri spreyler üzerinde artık “ozon free” yazısı yazmayan ürün neredeyse kalmadı. Bir çok Avrupa ülkesi fosil yakıt kulanımına son verme kararı aldılar veya kapatmaya dönük kısa-orta vadeli programlar açıkladılar. Yine bir çok Dünya ülkesi nükleer enerjiden vazgeçmeye başladı. Çernobil felaketi burnumuzun dibinde gerçekleşti ve kim ne derse desin kanser vakalarının günümüzdeki artış seyrinde mutlaka etkisi var. Yine pek çok ülke plastik poşet ve pet şişe üretimine yasaklar, ciddi kısıtlamalar getirdi. Avlanma çok ciddi şekilde kısıtlandı belki bazı ülkelerde tamamen yasaklanmış bile olabilir. Otomobillerde dizel yakıtlar yine bazı Avrupa ülkelerinde yasaklandı ve hatta yakın zamanda sadece doğa dostu elektrikli otomobillerin olabileceği ülkelere şahit olacağız.

iklim

DOĞAL ÇEVRE. DÜNYA
Kısaca çevre bilinci, gelişmiş ülkelerde çok hızla taraftar buldu, devletler ve insanlar bir şeylerin değiştiğini, bu değişime karşı bir şeyler yapılmazsa hayat standardının da giderek biteceğinin farkına vardılar. Gelişmiş ülkeler bu tedbirleri almaya başlarlar iken peki biz ülkemizde ne yapıyorduk;
Yep yeni 3 tane nükleer santral yeri tespit ettik, iki tanesinin inşaatına başladık,
Yine yep yeni kömür yakıtı kullanan enerji tesisleri planladık,
Kuzey ormanlarımızın ciğerine Kuzey Anadolu Otobanı adı altında hançeri sapladık,
Yetmedi beton kanal ile ilave hançer de hazırlıyoruz,
Cumhuriyet tarihin en hızlı betonlaşan şehirler dönemi yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor,
Kendi denizimiz Marmara neredeyse lağım çukuru oldu, tüm zehirli atık üretenlere göz yumduk,
Gökova körfezinde örneği yaşanmasına rağmen havayı kirleten firmalara filtre taktıramadık,
En değerli ormanlarımızın her birine altın aramak uğruna civa zehrini şırınga ettik,
Tek yapabildiğimiz poşeti ücretli yapıp ekonomiye kazandırmak,
Şimdi sizce biz gelişmiş ülkeler sınıfının en önde gidenlerinden miyiz yoksa, geri vitese takmış, herkesin tersine giden, geleceğini bitirmeye çalışan bir ülke miyiz? Varın siz düşünün iklim değişiyor mu diye ama bana kalırsa Türkiye’de değişen sadece iklim değil.

https://enerji.gov.tr/anasayfa

iklim

+ There are no comments

Add yours