GEORGE FLOYD

3 min read

Sahi ne oldu George Floyd meselesi? adamın öldüğü yanında kar mı kaldı? Onu katleden polis kılıklı ırkçılar ceza alınca konu kapandı mı? Daha protesto gösterileri sürerken bile derisinin rengi farklı bir sürü insan öldürüldü. Ama bizim hâlâ bir ırkçılık meselemiz var.

Renk

“Black Lives Matter” sloganı George Floyd’un ölümünden sonra ortaya çıkan ve aslında durumun vahametini yüzümüze çarpan bir yanı var. Siyahilerin hayatları önemlidir demek bile onları diğer insanlardan ayırmak demek, aslında hiç bir renk insanın ve ırkın hayatı diğerinden üstün ya da aşağıda değilken onların hayatta kalabilmesi için slogan ile farkındalık yaratmak tüm insanlığın en acınası dramıdır.

rasizm

GAMBİYA’LI KUNTA KİNTE

Aslında şöyle bir düşündükçe insanların geliştikçe ırkçılığın hortlamış olduğu görünüyor. Özellikle orta çağda gemilerle yapılan uzun seyahatler sonucu önce Afrika, sonra da Amerika keşfedilmiş, burada yaşayan insanlar açık tenli insanların, buraları keşfedenlerin de siyah tenli insanlardan haberleri muhtemelen yoktu. Bu buluşma öncesi belki de herkes kendi coğrafyasında gül gibi yaşıyorlardı. Ama dilleri farklı, kıyafetleri farklı ve fiziksel özellikleri de farklı olan insanları ilk kez görmek bir kültür şoku yaşatabilir. Bu anlaşılabilir ama bunu üstünlük olarak kabul edip, o insanları köleleştirmek ve bundan hâlâ dönmemek akıl alır gibi değil.

KÖLELİK KALKTI MI GERÇEKTEN

rasizm

Sorun Çok

Günümüz şartlarında zengin ve fakir olmak insanlık adına zaten yeterince ayrımcı ve acımasız bir eşik iken herhangi bir detayına bakmadan karşındakini insan bilmek o kadar mı zor. Yeryüzünde her coğrafyanın kendine göre şekillendirdiği bir kültürler mozaiği iken, içlerinden birisinin diğerlerinden üstün olduğunu nereden ve nasıl çıkarıyorsunuz. Biz insanların nasıl oluştuğu ve nasıl Dünya’ya geldiği ve hatta sonunun da nereye gideceği belli iken kimsenin kimseye üstünlüğü olamaz.

Nasıl Biter

Bu tamamen ebeveyn ve yetiştirme sorunudur. Hani ne ekersen onu biçersin derler ya, daha çocukken bilinç altına işlenirse, örnek alınan aile büyükleri insan ayrımı yaparsa, sadece benim milletim kutsal diğerleri çöp kabul edilirse, ırkçılık ve ayrımcılık en son insan ölene kadar bitmez.

BLACK & WHITE

Sadece sloganlarla, anma törenleri ile yılda bir yapılan özel günlerle halledilecek bir mesele değildir ırkçılık, biraz empati çok yol kat ettirir ama keşke siyahi insanlara yapılanları anlamak için ırkçı olanları bir gün siyahların yerine yaşatabilsek.

black white

 

+ There are no comments

Add yours