TSE

3 min read

Türk Standartları Enstitüsü kısaca TSE dediğimizde aklınıza ne gelir? Benim aklıma gelen şu ki etrafımızı kuşatan her yerde yasal olarak var olan ama gerçekte olmayan kurallar bütünü olarak geliyor artık. Normalde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı bir kamu kurumu olması bekleniyor ama gel gelelim öyle bir özelliği var ki Ticaret Bakanlığına bağlansa yeridir dedirtiyor.

Standart Şart

Türkiye Cumhuriyeti’nde hangi yönetmeliğe bakarsanız bakın, bir imalat, bir ürün, bir yöntem, bir nesne ya da mevzuat olsun bir yerinde mutlaka şu cümleyi okursunuz;  “Bu yönetmelikte yazan uygulamalar Türk Standartları Enstitüsünün ilgili standartlarına uymak zorundadır” İşte dahice düşünülmüş ve olması gereken fen ve sağlık kurallarına uygun ne güzel düşünmüşler dersiniz. Öyle ya bir üründen yüzlerce kişi yapabilir ama aynı kategoride olan hepsinin bir benzerlikte ve özellikte çıkması için bu şart.

tse

ESNAF

Buraya kadar hepsi güzel ama ben bu TSE standardını nasıl bulurum derseniz, sakın gidip kitap, dergi, kütüphane filan aramayın adresiniz bellidir. TSE’nin size en yakın yerleşkesine veya ofisine giderken, cebinizede de yeterli miktarda paranızın olduğundan emin olmalısınız. Öyle ya bu işin bir maliyeti var, bir kaç sayfa da olsa tüm TSE ler ücret tarifesine tabidir.

Bir diğer edinme yolu da internet sitesinden satın almak. Kurumsal veya kişisel üyelik yapılarak standartlara erişmek oldukça kolay görünüyor. Yani kısaca parayı veren düdüğü çalıyor. Ama şöyle bir durum da var, bu standartlar zamana ve ihtiyaçlara göre değişebiliyor, hatta iptal ediliyor yenisi yapılıyor derken sizin de bunu takip etmeniz gerekiyor tıpkı Mevzuat Bilgi Sistemi gibi. Ama orasını nasıl yapıyorsunuz bilmem, elinizdeki standart değişmiş ise ve siz TSE ye gitseniz size güncel hali ile takas ederler mi yoksa ilave ücret isterler mi belli değil.

tse

ARZUHALDEN E-DİLEKÇEYE

Kamu Yararı Nerede

Ama en güzelini en sona sakladım, hani bakanlığa bağlı bu kurumun standartları var ya işte onların hepsi bütün kamu kurumlarına da ücretli mukabili veriliyor. Üstelik kamudaki bu uygulamalar TSE ye uygun olmak zorunda ama bakabilirse eğer!. Bu konuda TSE ye resmi olarak yazı ile kamu kurumlarına ücretsiz olarak verilmesini talep ettik ki böyle bir açık var. Cevap yazılarında en ufak bir açıklama dahi yapmadan tüm sadece standartlara erişebilmek için gereken ciddi bir rakamı tarafımıza ilettiler.

TÜKETİCİ

Her işletmenin ve her T.C. vatandaşının aleni olarak bilmesi gereken standartların ticari bir meta olarak değerlendirilmesi kendi misyon ve misyonlarına ne kadar uyuyor siz karar verin;

tse

TSE Misyonu

Ülkemizin rekabet gücünü artırmak, ulusal ve uluslararası düzeyde ticaretini kolaylaştırmak ve toplumun yaşam düzeyini yükseltmek için; standardizasyon, uygunluk değerlendirme, deney ve kalibrasyon faaliyetlerini tarafsız, bağımsız, etkin ve güvenilir olarak sağlamaktır.

TSE Vizyonu

Hizmetlerimizde; ulusal, bölgesel ve uluslararası alanda tercih edilen, yönlendirici ve lider bir kuruluş olmak.

tse internet sayfası

+ There are no comments

Add yours