MUHTAR

3 min read

Mahalle muhtarınızın ismini biliyor muydunuz? Yerel seçimlerde pusulalara yazılmış bir sürü isim olarak karşımıza çıkıyorlar. Bir de maddi gücü imkanı olan sanki sırf resimli pankart asabilmek için aday olmuş gibi hissettiğim bir sürü muhtar talibi.

muhtar

YOKSULLUK

Eski zamanlarda kalan mahalle kültürü, o mahallelerde bir birliktelik, dayanışma, yardımlaşma gibi işler için mahallenin büyüklerinin ön ayak olduklarını düşününce muhtar olmak istemenin de belli bir adabı, birikimi ve tanınmışlığı olması gerektiğini düşündürüyor. Belki bir çoğumuz hatırlar, “Mahallenin Muhtarları” isimli dizi tam da bunu anlatıyordu. Bölgenin büyükleri ve bilinen insanlarının hepsi birer muhtardı aslında ve o yüzden olsa gerek çoğul kullanılmıştı dizinin adındaki muhtar ifadesi.

muhtar

İlmühaber

Özellikle ikametgah dediğimiz zaman akla ilk gelen yer muhtarlıklar olurdu. Hatta nüfus kağıdı örneği ve taşınma sırasında nakil işlemi gbi başka bir iki matbu için muhtarlığa gidilirdi. Özellikle ikamet kağıdı okul tercihlerinde belirleyici olduğundan kimi zaman tanıdık muhtar ikamet ediyormuş gibi gösterebilirdi. Bir de seçim zamanlarında seçmen listelerinin muhtarlıklarda asılması akla ilk gelen görevlerden.

Ama bu durum tüm nüfus hareketlerini muhtarlıklardan Nüfus Müdürlüklerine geçince işin rengi değişti. Bunların dışında yapılacak diğer işler muhtarlara kaldı. Ama en azından seçim döneminde temiz bir muhtarlık maaşı bir dönem iş olarak bile görülebilir. Bir süre önce Cumhurbaşkanı sık sık muhtarları toplayıp uzun uzun toplantılar ile bir takım mesajları hem muhtarlara hem de kamuoyuna veriyordu. Bakalım muhtarlar gününde bunu hatırlayıp yeni bir toplanma gerçekleşecek mi?

muhtar

Seçilmiş Kişi

Muhtar kelimesi Arapça kökenli olup seçilmiş kişi manasına gelmekteymiş. Mahalle sınırlarındaki bir takım ihtiyaçlar sokak park veya cadde gibi umuma açık yerlerde bir eksiklik ya da sorun olması durumunda konuyu seçilmiş kişiye bildirmek onun da yerel yönetimlere iletmesi ile yerelden başlayan bir yönetim amaçlansa da idarelerin “beyaz masa” gibi vatandaşın doğrudan erişerek her türlü taleplerini bildirebildikleri uygulamaları var.

GIDA

Muhtarlıklar bu sebeple en azından şikayetleri ve talepleri iletme konusunda eskisine göre devre dışı olmuş durumdalar. Ama bir muhtarın en azından mahallesinde yaşayan insanların müşkül durumda olanlarını kendi gözleriyle tespit edebilme yeteneğine haiz olması beklenir.

e-devlet

köy

 

+ There are no comments

Add yours