ARZUHALDEN E-DİLEKÇEYE

3 min read

Arzuhal kelimesinin Türkçe karşılığı dilekçe, arzuhalcilik de dilekçecilik. Memuriyete kadar herhangi bir belediye veya resmi devlet kurumuna gitmedim pek çok insan da gitmez muhtemelen. Ama daha okuyorken bazı resmi binaların önünde küçük kulübeler görürdüm, üzerinde dilekçe, evrak, fotokopi filan yazardı. Şimdilerde daha iyi kavrıyorum ki resmi bir işin olduğunda nasıl davranılmasını gerektiği bilen eli kağıt kalem tutan sayısı o kadar azmış ki bu işten bir arzuhalcilik mesleği doğmuş.

eskiler

Tek Kart

Çok değil bir kaç sene oncesine kadar kimlikler ve ehliyetler kağıt halinde idi ve ortalıkta pvc kaplayan seyyarlar dolaşırdı. Yeni tip kimlik ve ehliyetler kredi kartı gibi olduktan sonra bir pvc kaplama sektörü de patlamış oldu. Şimdiki kartlar önce imzalı, sonra şifreli derken şimdilerde temassız özellikli oldular ve tüm ehliyet, kimlik ve diğer bilgilerin tek kartta toplanması başlamış bile olabilir.

ilginizi çekebilir; MEVZUAT DEMİŞKEN

Yakın bir gelecekte her bankadan ayrı ayrı kart kullanmak yerine tüm ayrı banka kartları da tek bir dijital kartta toplanacaktır. Temassız, online, mobil ve barkod gibi ödeme yöntemleriyle dolaşımda neredeyse para gerekmeden her şeyi buluttan halledeceğiz. Yatırım araçları da zaten online, bankası, altını, ticaret borsası ve alternatif coin borsası. Her şey online olmaya doğru gidiyoruz.

Resmi dairelere yapılacak müracaat işlemlerini arzuhalcilere yapıyorken online müracat ve online cevap almaya başladığımız zamanlara geldik. Gerçi kuruma yapılan bazı dilekçe örneklerini gördükçe acaba arzuhalciler işi erken mi bıraktılar demekten kendimi alamadığım zamanlar da olmuyor değil.

daktilo

3. Boyut 

Mevzuat hazırlamak için geniş katılımlı bir sistem kurmak şart çünkü yazılan bir cümle farklı farklı anlamlara gelebiliyor ve içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Yapılan düzenleme her tarafa çekilebilsin diye özellikle mi gri yapılıyor bilemem ama bir çok cümlede ne anlatılmak istendiği gerekirse maddelerin hemen altına şekil ile gösterimesi faydalı olacaktır. Daha ilerisinde yönetmeliğin dijital versiyonlarında 3 boyutlu hareketli görseller bile yer alabilmelidir.

Devletin bir çok kurumu e-imza ile dijital olarak üretilen yazışma modeline geçti veya geçmekte ancak bu konuda da uygulama birliği sağlanabilmiş değil. Her kurum kendi yazılımını kendisi buluyor ve hiç biri de mükemmel olamıyor. Her birinde ayrı bir eksiklik, yetersizlik ya da uyumsuzluk oluyor. Bu süreç için tüm resmi kurumlara tek tip, her türlü özelliği kapsayacak ve her kuruma uyum sağlayacak bir uygulama yapılmalı idi. Bu fırsat kaçırıldı ve bizde bir gelenek olan düstur hakim oldu; “kervan yolda düzülür.”

http://www.turkiye.gov.tr

online
online

+ There are no comments

Add yours