YOKSULLUK

3 min read

Şimdi ülkenin büyük bir bölümünün yoksulluk sınırının altında yaşamaya çalıştığını söylediğimde kimileri itiraz edebilir, oysa bunun bariz bir ispatı var; ülkemizde çalışan insanların yarısı asgari ücrete tabi olarak çalışıyor. Bu tüm Avrupa ülkeleri içerisinde en yüksek oran. Şunu da söyleyeyim de tam olsun, resmi olarak yoksulluk sınırı asgari ücretin yaklaşık dört katı bilmem anlatabildim mi?

yoksul

Asgari Ücret Gerçek Mi?

4 kişilik bir ailenin resmi olarak yoksul olmaması için tüm fertlerin en az asgari ücret ile çalışıyor olması lazım. Şaka gibi ama gerçek şu ki tüm fertlerin iş bulması için birde işsizlik sorununu aşması gerekiyor. Geldiğimiz noktada hem vasfı olmayan hem de asgari ücreti beğenmeyen ciddi bir nüfus da mevcut. Üniversite mezunu işsiz olmak en popüler olanı.

GIDA

Dünya’daki hiç bir sistemin yoksulluğu ortadan kaldırdığı görülmemiştir. Komünist ülkelerde bile halkın büyük çoğunluğu eşit sayılırken yönetim ve çevresindekilerin nedense diğer insanlardan biraz daha fazla eşit sayılmış olduğunu duvarlar yıkıldığı zaman öğrenmiş olduk. Sistem kendi zenginlerini gizli gizli beslemiş sömürge düzeni devam etmiş.

yoksul

Paraya Tapan

Kapitalist sistemler ise zaten insanların eşit olmadığını, büyük balığın küçük balığı yuttuğunu kabul eder. Üstelik küçük balığın bitmesine de izin vermez. Sistem öyle bir baskı uygular ki en alttakiler de en üstekiler de hallerinden memnun gibidirler.

KÖTÜLÜK

Yoksulluğu tamamen bitirmek mümkün müdür? Matematiksel olarak evet, çünkü en zengin olan insan sayısı toplam nüfusun %1 i bile etmez ve bu insanlar servetlerini paylaşırlar ise pek çok yoksul en azından belli bir seviyenin üzerine çıkar. Özellikle Amerika’da yaşayan insanlar ülkenin kontrolünün sadece bir kaç ailenin elinde olduğunu bilirler ama bu konuda yapacak bir şeyleri yoktur.

yoksul

İktidar zehirlenmesi, itibar, büyüklük, zenginlik, servet ve şehvet tamamen dünyaya ait ama subjektif değerler. Bu Dünya’ya kazık çakmış insan henüz görülmemiştir ama Dünya tarihine damga vurmuş bir çok insan mevcuttur. İnsan hakları evrensel beyannamesinde yazan asgari şartlarda yaşanabilecek ortam her insanın hakkı, bu ortamı yapmak da yönetimlerin varlık sebebidir.

+ There are no comments

Add yours