FİLATELİST

3 min read

Küçüklüğümüzde henüz digital dünya başlamamışken, haberleri gazetelerden okuyup, sabit telefonlarla konuşup, mektuplarla haberleşiyorken pul diye bir şey vardı. Çok eskilerden beri gerek yurt içinde gerekse yurt dışında çeşit çeşit değerlerde pulları toplama merakı vardı. Yakın zamanda öğrendim ki filatelist pulcu demekmiş.

pul

Pul Koleksiyonu

PTT yazımı hazırlarken hizmetler bölümündeki posta kısmında filateli gönderi yazıyordu. Önce anlamadım ama biraz araştırınca pul manasına geldiğini de bu yazımı yazarken herkesle paylaşmak istedim. Biz mektup yazan en son nesil olabilir miyiz bilemedim ama, gerek askerde iken gerekse gurbette iken mektup yazardık pul yapıştırıp postaneden gönderirdik. Hatta kartpostallar vardı zarf gerekmeyen sadece arkasına kısa temenniler yazılarak gönderilen kısa mektuplar.

post card

Mektup

Bir de yanlış hatırlamıyorsam penpal diye isimlendirdiğimiz bir mektup arkadaşlığı vardı. özellikle de yurt dışından yabancı yaşıtlarımızla ingilizce gelişimimiz için mektup arkadaşımız olurdu. Şimdi sorsanız bir tanesini bile hatırlamıyorum ama keşke uzun yıllar devam edebilen sağlam arkadaşlıklar kalabilseymiş.

pul

PTT

İki farklı pul koleksiyon defterim vardı, birisi yerli pullar için diğeri yabancı pullar için. Ne kadar eski tarihli ve yıpranmış pula sahip iseniz o kadar değerli bir şeye sahipsiniz demekti. Benim bir iki tane Osmanlı zamanından kalan pulum vardı ama genelde yazışma yaptığım mektuplardan topladıklarım, sağdan soldan nerden bulabilirsem oradan topladıklarım iki defter dolusu pul koleksiyonum şimdi nerede, neden, nasıl vazgeçtim filatelist olmaktan hatırlamıyorum.

pul

Antikacılık

Beyazıt meydanındaki Sahaflar Çarşısı özellikle kitap severler için bulunmaz bir yerdi, buranın yanında da eski para ve pulların sergilendiği koleksiyoncular bulunurdu. Burayı gezmek, değişik pullar görmek çok güzel vakit geçirdiğim bir yerdi. Sanırım zamanla onlar da yavaş yavaş zamane uyup birer birer ortadan kayboldular.

pul

Pul koleksiyonculuğu tarihi bir süreci adeta resim resim anlatan bir zaman makinesi gibidir. Hem o zamanı bize gösterir hem de pulun üzerindeki yazan değeri de o tarihteki parasal büyüklüğü bize gösterir. Türk sinemasından mı yoksa sokak arasından mı çıktı bilinmez ama birisini pul koleksiyonunu göstermek için eve davet etmek biraz muzip bir mana içerdiği zamanlar da yaşamıştık ama zamanın öğütmediği hiç bir şey yok. Belki annemlerde bir kuytuda hala duruyor mudur bilmem ama keşke pul koleksiyonum hala yanımda olsaydı.

GERÇEĞİN PEŞİNDE

pul

+ There are no comments

Add yours